"Ontvoerde schoolmeisjes gedwongen om mee te vechten met Boko Haram"

Op 12 mei 2014 verspreide Boko Haram een video waarop de ontvoerde schoolmeisjes te zien waren.
AP Op 12 mei 2014 verspreide Boko Haram een video waarop de ontvoerde schoolmeisjes te zien waren.
Een aantal van de 219 Nigeriaanse schoolmeisjes die meer dan een jaar geleden werden ontvoerd door terreurgroep Boko Haram worden gedwongen om mee te vechten met de islamisten. Dat meldt de BBC op basis van ooggetuigenverslagen.

De ontvoerde schoolmeisjes uit Chibok worden volgens ooggetuigen door Boko Haram ingezet om de andere gevangenen te terroriseren. De meisjes zouden ook actief meevechten en moorden plegen. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC.

De beweringen kunnen niet geverifieerd worden, maar volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International zijn er al gevallen bekend van ontvoerde meisjes die door Boko Haram gedwongen worden om mee te vechten. "De ontvoering en mishandeling van jonge vrouwen en meisjes lijkt een deel van de modus operandi van Boko Haram te zijn", aldus Netsanet Belay van Amnesty International. Volgens de organisatie heeft Boko Haram sinds begin 2014 meer dan 2.000 vrouwen en meisjes ontvoerd.

Drie vrouwen die beweren dat ze in dezelfde kampen verbleven als sommige van de meisjes uit Chibok, hebben de BBC verteld dat de schoolmeisjes gebrainwasht zijn en door de militanten worden ingezet om straffen uit te voeren.

De 17-jarige Miriam (niet haar echte naam, nvdr.) kon na zes maanden ontsnappen. "Ze vertelden ons dat we ons klaar moesten maken omdat we uitgehuwelijkt zouden worden." Miriam en vier anderen weigerden. "Ze kwamen terug met vier mannen en sneden hen voor onze ogen de keel over. Ze vertelden ons dat hetzelfde met ons zou gebeuren als we zouden blijven weigeren om te trouwen." Miriam werd uitgehuwelijkt en meermaals verkracht. Ze is zwanger.

Een beeld uit de video van Boko Haram waarop de ontvoerde schoolmeisjes te zien zijn.
REUTERS Een beeld uit de video van Boko Haram waarop de ontvoerde schoolmeisjes te zien zijn.

"Meer schrik van de vrouwen dan van de mannen"

Terwijl ze gevangen werd gehouden, ontmoette ze naar eigen zeggen verscheidene van de schoolmeisjes uit Chibok. "Ze zeiden ons: 'Jullie vrouwen moeten leren van jullie echtgenoten omdat zij hun bloed geven voor de goede zaak. We moeten ten strijde trekken voor Allah." Miriam zag ook hoe enkelen van hen mannen vermoordden in haar dorp. "Het waren christenen. De strijders dwongen de mannen om op de grond te gaan liggen. En toen sneden de meisjes hen de keel over."

De 60-jarige Anna kon in december na vijf maanden gevangenschap ontsnappen. Ook zij zag hoe de schoolmeisjes wreedheden begingen. "Boko Haram verstopten hen niet. Ze vertelden ons: 'Dit zijn jullie leraressen uit Chibok. Ze gebruikten de meisjes om andere vrouwen te leren de Koran te reciteren. Jonge meisjes die dat niet konden, werden door de Chibok-meisjes gegeseld." Ook zag ze hoe de meisjes moorden pleegden. "Mensen werden vastgebonden en op de grond gegooid, waarna de meisjes het overnamen. Ze sneden hen de keel over."

De 16-jarige Faith (niet haar echte naam, nvdr.) ontmoette ten minste één meisje uit Chibok tijdens haar gevangenschap. "Ze was net als alle andere vrouwen van Boko Haram. We hadden meer schrik van de vrouwen dan van de mannen."