"Ontvoerde Kroaat in Egypte onthoofd"

Twitter
Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft naar eigen zeggen een Kroaat onthoofd die drie weken geleden is ontvoerd in Egypte. Op sociale media is een foto verschenen van het onthoofde lichaam van de man, meldt SITE, een organisatie die terroristen volgt.

De 31-jarige Tomislav Salopek, die voor een Franse onderneming werkt, was op 22 juli ontvoerd door gewapende mannen op een weg op ongeveer 20 kilometer ten zuidwesten van Caïro. Vrijdag dreigde de Egyptische tak van IS ermee de getrouwde man en vader van twee kinderen te doden binnen de 48 uur, indien Caïro de in Egypte opgesloten "moslimvrouwen" niet vrijlaat.

De foto op de jihadistische sites, waarvan de echtheid niet onmiddellijk kon bevestigd worden, toont het lichaam van een jonge man zonder hoofd, naast een vlag van IS en een dolk die in het zand steekt.

Wilayat Sinai, de Egyptische tak van IS, voerde de aanslagen op die vooral gericht zijn tegen soldaten en politieagenten. De militanten zeggen de slachtoffers te willen wreken van de bloedige repressie op de aanhangers van de islamitische president Mohammed Morsi, die in 2013 werd afgezet en in mei in eerste aanleg ter dood is veroordeeld.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat een westerling in Egypte is onthoofd.