“Ontslag defensieminister Mattis volgde op telefoongesprek tussen Trump en Erdogan”

James Mattis stapt op als Amerikaanse minister van Defensie.
RV James Mattis stapt op als Amerikaanse minister van Defensie.
De druppel die de emmer voor de ontslagnemende Amerikaanse minister van Defensie James Mattis liet overlopen was een gesprek tussen Donald Trump en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan waarin Trump impulsief besloot om Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken. Daarmee willigde hij de wens in van de Turkse president en week hij af van het eerder uitgestippelde Amerikaanse beleid. Dat melden Amerikaanse en Turkse media. 

Aan Mattis’ ontslag afgelopen donderdag ging een telefoongesprek vooraf tussen de Amerikaanse president Trump en de Turkse president Erdogan. Volgens de lokale media was de bedoeling van het gesprek Erdogan te doen afzien van een gepland offensief tegen Koerdische leden van de SDF (Syrische Democratische Strijdkrachten), een militie die geldt als de belangrijkste westerse bondgenoot tegen IS. Volgens Associated Press hadden adviseurs Trump aangeraden Erdogan een kleine overwinning in ruil aan te bieden.

Erdogan wierp op: “Waarom zijn jullie eigenlijk nog in Syrië? IS is voor 99 procent verslagen.” Trump stelde vervolgens de vraag aan zijn nationale veiligheidsadviseur John Bolton, terwijl Erdogan aan de lijn bleef. Bolton herhaalde het gebruikelijke standpunt van de VS dat het belangrijk was voor het behoud van de vrede dat Amerikaanse troepen ter plekke blijven en zo een heropleving van IS vermijden.

Volgens de Turkse krant Hurriyet koos Trump meteen de kant van Erdogan die de Amerikaanse troepen graag zou zien vertrekken. “OK - do it”, was Trumps reactie. Toen hij van Bolton geen antwoord kreeg, vroeg Trump of hij nog daar was. Bolton bevestigde en Trump herhaalde: “Begin eraan.” Bolton en zijn Turkse ambtsgenoot moesten de details uitwerken. 

Donderdagnamiddag deed de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis, vlak voordat hij zijn ontslag aankondigde, nog een laatste wanhopige poging om Trump van gedacht te doen veranderen. Mattis wilde dat Amerikaanse troepen in Syrië bleven om de SDF verder bij te staan. 

In de vijfenveertig minuten dat Mattis met Trump sprak, wees de president alle bezwaren tegen de beslissing de troepen terug te trekken uit Syrië van de hand. Trump had op dat moment al een videoboodschap opgenomen in de tuin van het Witte Huis waarin hij de terugtrekking aankondigde. Op het einde van de vergadering presenteerde Mattis Trump daarop onverwachts zijn ontslagbrief. Volgens de New York Times liet Mattis de brief vijftig maal kopiëren en verspreiden in het Pentagon. 

In zijn ontslagbrief, die getuigt van onenigheid tussen hem en de president, schrijft Mattis dat Trump recht heeft op een Defensieminister die meer op een lijn zit met de president. Hij beklemtoont erin dat hij zelf opstapt. 

Er waren al enkele maanden geruchten dat Mattis nauwelijks nog invloed had op Trump. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joske Vermeulen

  Hiervan zal die Turkse dictator ongetwijfeld misbruik maken.

 • MICHELINE GEVERS

  Amerika onder Trump heeft nog maar twee bondgenoten. Turkije en Israël. Die onderling dan weer kat en hond zijn. Volgen wie volgen kan.

 • MICHELINE GEVERS

  Dictators helpen elkaar. Wat bezielt Trump toch, om te kruippen voor Erdogan en zijn eigen ministers niet te geloven? Arme Koerden door een laffe beslissing van Trump "verkocht" aan Erdogan.

 • Mark Wijgers

  Trump verkoopt de Koerden - zijn trouwe bondgenoten tegen IS - aan Erdogan. Hoe betrouwbaar is de VS nog naar zijn ‘bondgenoten’ ?

 • Johan Vervaeck

  Blijkbaar is een samenwerking met Trump onmogelijk. En dat men zich nog twee jaar zal moeten verder slepen tot men vaststelt dat men geen betere keuze heeft. Amaai.