"Onderzoek naar DSK heeft van Fransen voyeurs gemaakt"

REUTERS
Het onderzoek naar voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn heeft van 66 miljoen Fransen "voyeurs" gemaakt, aldus Richard Malka, een van DSK's advocaten tijdens zijn pleidooi. Malka haalde tegelijk ook uit naar het onderzoek, dat volgens hem in de drie jaar dat het duurde geschonden werd. "Er werd een piramide opgericht, met bovenaan de machtige man die wel schuldig moet zijn", zei de advocaat, die eraan toevoegde dat het vermoeden van onschuld, dat ook voor DSK geldt, met de voeten werd getreden. De openbare aanklager vroeg DSK's vrijlating.

De 66 miljoen Fransen werden voyeurs omdat dat wat het meest intiem en mysterieus is in het leven van een mens, zijn seksualiteit, werd geëtaleerd. "We zijn terechtgekomen in een cynisch politiek debat", zei Malka. "Wij zijn hier om mensen te berechten op basis van wetten, niet op basis van wetsontwerpen", aldus Malka. De advocaat haalde uit naar het feit dat zijn cliënt geen toelating had om in de pers te reageren, terwijl zijn aanklagers dat wel deden. Malka had het ook over DSK's verdiensten: "de vriend van de Grieken", en hij die "een crisis zoals die van 1929 heeft vermeden".

Frédérique Baulieu, een van de twee andere advocaten, nam woensdag ook het woord. Baulieu bracht een kort eerbetoon aan de prostituees die genoemd werden in de zaak-DSK, terwijl ze tegelijk ook uithaalde naar de leugens van enkele van die prostituees. Volgens Baulieu werden de vrouwen daartoe aangezet door de overdreven mediatisering van de zaak. "Er was drie jaar onderzoek nodig om te komen tot een buitenvervolgstelling", aldus Baulieu.