"Onder Hitler was niet alles slecht"

UNKNOWN
Volgens 42 procent van de Oostenrijkers was niet alles slecht onder Adolf Hitler. 61 procent van de inwoners willen een 'sterke man' aan de regering in de Alpenrepubliek. Het zijn vooral oudere Oostenrijkers die dat willen.

Dit blijkt uit een opiniepeiling van de liberale kwaliteitskrant Der Standard naar aanleiding van de 75e verjaardag van de 'Anschluss' (annexatie). 'Führer' (leider) Hitler viel op 12 maart 1938 met het Duitse leger, de politie en de SS zijn geboorteland binnen. 53 procent van de Oostenrijkers denken dat de Anschluss vrijwillig gebeurde, 46 procent ziet zijn land in de rol van slachtoffer.

54 procent van de ondervraagden denkt dat Hitlers NSDAP met enig succes aan de verkiezingen in Oostenrijk zou kunnen deelnemen, als de partij niet na de Tweede Wereldoorlog was verboden. Het zijn vooral jongere en hoog opgeleide Oostenrijkers die electorale kansen zien voor een nazipartij. 56 procent van de Oostenrijkers denkt dat anti-Joodse pogroms in het land nog steeds mogelijk zijn.