"Ondanks zijn internationale erkenning, heeft chirurg Mukwege nog steeds te weinig middelen"

Photo News
Denis Mukwege, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede samen met de jezidische mensenrechtenactiviste Nadia Murad, heeft al heel wat internationale erkenningen achter zijn naam. Volgens Pierre Verbeeren, algemeen directeur van Dokters van de Wereld die samenwerkt met het Panzi-ziekenhuis van Mukwege in Bukavu in Oost-Congo, heeft Mukwege nog steeds te weinig middelen.

"Denis Mukwege is ongelofelijk innovatief en start altijd nieuwe projecten", aldus Verbeeren, vrijdag in de kantoren van de Koning Boudewijnstichting. "Sommigen denken misschien dat hij te veel middelen heeft. Hij heeft er echter veel te weinig. Hij is erin geslaagd om zijn financieringsbronnen te diversifiëren, maar ze blijven erg onvoldoende, vooral opdat zijn initiatieven buiten Kivu kunnen verspreiden."

Denis Mukwege verzorgt meermaals dezelfde vrouwen, dan hun dochters, hun baby's... Hij wou de wereld verwittigen over de ramp in zijn land, maar hij kreeg geen gehoor

Véronique De Keyser

Nobelprijs

Volgens Véronique De Keyser, Europarlementslid en voorzitter van de vereniging "Les Enfants de Panzi et d'Ailleurs", is Mukwege een chirurg die van zijn job houdt. "Maar door de herhaalde verkrachtingen, was hij op een gegeven moment de wanhoop moe. Hij verzorgt meermaals dezelfde vrouwen, dan hun dochters, hun baby's... Hij wou de wereld verwittigen over de ramp in zijn land, maar hij kreeg geen gehoor. Daarom ging hij ter bedevaart en doorliep hij het wereldtoneel."

Volgens haar wil hij dat iets van zijn werk blijft voortbestaan na hem. Daaraan moet de Nobelprijs bijdragen. "Ik geloof dat het hem hoop zal geven, ook al weten we dat het niet zal volstaan om de situatie in Kivu te veranderen", zei ze. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Koning Boudewijnprijs

Denis Mukwege kreeg in 2011 de Koning Boudewijnprijs voor Ontwikkelingswerk. Die wordt tweejaarlijks uitgereikt door de Koning Boudewijnstichting. Inmiddels richtte hij ook het Fonds "Dokter Denis Mukwege - Panzi-ziekenhuis" op, dat door de Koning Boudewijnstichting wordt beheerd. "Het Fonds wil bijdragen aan het herstel van de waardigheid van slachtoffers van seksueel geweld, aan de vrede en aan de toegankelijkheid van de gezondheidszorg in de Democratische Republiek Congo."

EPA

Gevaar

Mukwege zelf vreest dat hij meer gevaar voor zijn leven loopt nu hij de Nobelprijs voor de Vrede ontvangt. Dat heeft hij vrijdagavond gezegd tijdens een telefonisch interview in het Nederlandse programma RLT Late Night. Hij wijst erop dat de Democratische Republiek Congo een land is "waar wetteloosheid heerst en waar gewapende groepen de toekenning mogelijk niet begrijpen".

De arts zeg wel dat hij erg blij is met de prijs. Volgens Mukwege voelt de prijs ook voor de vrouwen in het ziekenhuis als een erkenning. "Hun leed krijgt nu aandacht; mensen praten erover", aldus de chirurg.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ludwig Vanden Boer

    Ik ben ervan overtuigd dat die mensen ongelofelijk fantastisch werk leveren maar wat hun inspanningen bijdragen aan de wereldvrede, dat begrijp ik niet. Dan hadden ze de winnaar van de ronde van Frankrijk ook wel de Nobelprijs voor de vrede kunnen geven. Dat onbegrip zal misschien wel aan mezelf liggen maar toch.