“Onbekwaam en disfunctioneel”: Britse ambassadeur in de VS hard voor Trump in gelekte memo's

De Amerikaanse president Donald Trump.
AFP De Amerikaanse president Donald Trump.
De Britse ambassadeur in de Verenigde Staten, Kim Darroch, heeft in politieke memo’s de Amerikaanse president Donald Trump “onbekwaam’’ en “disfunctioneel’’ genoemd. Dat meldt de Britse krant The Mail on Sunday, die de memo's heeft ingezien.

De ambassadeur, volgens de krant een van de Britse topdiplomaten, zegt te verwachten dat het presidentschap van Trump eindigt in schande. “We verwachten niet dat het Witte Huis onder Trump normaler zal worden”, schrijft hij in een van de memo’s. Naar aanleiding van het bezoek van de president aan het Verenigd Koninkrijk noemt Darroch Trump “onzeker’’ en “incompetent’’.

De Britse ambassadeur adviseert regeringsleden om Trump te vlijen. “Trump, een man die opgeklommen is tot het belangrijkste ambt op de planeet, straalt onzekerheid uit.” Daarnaast raadt hij regeringsleden aan de nieuwsverhalen over de machtsstrijd in het Witte Huis te geloven, hoewel Trump die zelf altijd afdoet als fake news. “De verhalen over de messengevechten in het Witte Huis zijn, menen wij, grotendeels waar: verschillende bronnen en bevestigd door onze eigen contacten in het Witte Huis. Dit is een ongeëvenaard disfunctioneel milieu.”

The Terminator

De ambassadeur verwacht ook niet dat het beter wordt. In 2017 schreef hij al niet te geloven dat de regering “substantieel normaler, minder disfunctioneel, minder onvoorspelbaar, minder verscheurd, minder diplomatiek onbeholpen en onbekwaam zal worden”. Toch mogen de Britten Trump niet bij voorbaat afschrijven, omdat hij al bijna heel zijn leven lang genoemd wordt in schandalen en daarmee weg komt. “Trump kan weer opdoemen uit de vlammen, gehavend maar intact, zoals Schwarzenegger in de laatste scènes van ‘The Terminator’.”

Een herverkiezing van Trump in 2020 sluit de ambassadeur dan ook niet uit. In een memo van vorige maand schrijft hij dat zijn diehardfans even enthousiast zijn als in 2016 en dat zijn Republikeinse partij “vierkant achter hem staat”. “Zoveel hangt af van wie de democraten in juli 2020 kiezen.”

Onverbloemd

The Mail on Sunday meldt dat de memo’s zijn gelekt door iemand binnen het uitgebreide ambtenarenapparaat in het Verenigd Koninkrijk en dat ze de periode beslaan van 2017 tot nu.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie dat het Britse publiek “van onze ambassadeurs kan verwachten dat het ministers een eerlijke, onverbloemde beoordeling geeft van de politieke situatie in hun landen”. “Hun visie is niet noodzakelijk die van de ministers of de regering”, aldus nog de Foreign Office. “Maar we betalen hen om oprecht te zijn, net zoals de Amerikaanse ambassadeur hier zijn visie op de politiek en persoonlijkheden in Westminster zal doorsturen.”
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • louis reinquin

  En ik die dacht dat diplomaten diplomatisch moesten zijn.

 • Mario Cannas

  Mijnheer Van Beneden. Ambassadeurs worden aangesteld door het land die ze diplomatiek vertegenwoordigen. In dit geval Groot Brittannië. Dus democraten hier zo maar verantwoordelijk voor stellen is zelfs niet kort door de bocht meer...

 • jan de reus

  Zou meneer de ambassadeur niet beter eens naar de politici van zijn eigen land kijken?Zij slagen er niet in om maar een begin van een oplossing voor de brexit te vinden.Vergeleken met dit zootje ongeregeld in de UK is Trump een groot staatsman.De VS zijn er trouwens nog nooit zo goed aan toe geweest als nu onder Trump. Kijk alleen maar eens naar de economie en de drastische daling van de werkloosheid en de armoede.Maar daar zwijgt die bevooroordeelde diplomaat over natuurlijk!!

 • Maxime Vanmaercke

  Toch één die het durft te zeggen. Leugenaar en bedrieger die zijn eigen land kapot maakt door iedereen tegen elkaar op te zetten. Is dat de taak van een president? Die daarvoor stemt is ofwel olierijk of oliedom.

 • Richard Kerkhofs

  Trump is de beschermheer van Alt-right, Alt-right zal Trump nooit afvallig zijn en zal hem verdedigen ook al valt hij door de mand als zijnde een intelectueel lichtgewicht of zware narcist. Feiten doen er helemaal niet meer toe, dat tijdperk is voorbij.