“Onafhankelijkheid brengt Taiwan rampspoed”: Xi Jinping wil hereniging desnoods met geweld

De Chinese president Xi Jinping zal een onafhankelijk Taiwan niet dulden. Dat stelde hij vandaag in de Grote Volkszaal aan het Plein van de Hemelse Vrede.
EPA De Chinese president Xi Jinping zal een onafhankelijk Taiwan niet dulden. Dat stelde hij vandaag in de Grote Volkszaal aan het Plein van de Hemelse Vrede.
Taiwanese onafhankelijkheid zal het land alleen maar “rampspoed'' brengen. In die bewoording maakte de Chinese president Xi Jinping nog eens duidelijk dat hij een onafhankelijk Taiwan niet zal dulden.

China stelde veertig jaar geleden een gezaghebbende verklaring op, waarin Taiwan als onderdeel van China wordt beschouwd. Ter viering daarvan sprak Xi vandaag in de Grote Volkszaal aan het Plein van de Hemelse Vrede. De president pleitte voor een vredevolle hereniging tussen de Volksrepubliek China en de Republiek China, zoals de officiële naam van Taiwan luidt. Maar Xi waarschuwde tevens dat hij daarvoor desnoods geweld zal gebruiken.

Taiwan was in 1949 het toevluchtsoord van de nationalistische Chinese regering, nadat op het vasteland de communisten de macht hadden gegrepen. De meeste landen erkennen Taiwan niet officieel als zelfstandig land, omdat China weigert diplomatieke betrekkingen te onderhouden met landen die dat wel doen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.