"Onaanvaardbaar" dat Johnson betaling brexit-factuur in twijfel trekt

Hilde Vautmans (Open Vld).
RV Hilde Vautmans (Open Vld).
Dat Boris Johnson, de mogelijke opvolger Theresa May als Brits premier, wil weigeren om de brexit-scheidingsfactuur van 39 miljard pond te betalen, is "onaanvaardbaar". Dat heeft Europarlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) gezegd in De Ochtend. "Hij speelt met de geloofwaardigheid van heel het Verenigd Koninkrijk", aldus Vautmans. Als Johnson voet bij stuk zou houden, moet de betaling van de factuur volgens Vautmans juridisch afgedwongen worden.

Voormalig Brits minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, een van de mogelijke opvolgers van van Theresa May als Brits premier, liet afgelopen weekend optekenen dat hij weigert de "echtscheidingsrekening" van 39 miljard pond te betalen, tenzij betere brexit-voorwaarden worden aangeboden. Dat Johnson de betaling van die factuur nu in twijfel trekt, is volgens Open Vld-politica Vautmans "onaanvaardbaar". "Aangegane engagementen moeten afgelost worden", aldus Vautmans. Als Johnson toch zou blijven weigeren, dan "gaan we dat afdwingen, er zijn genoeg juridische mogelijkheden".

Vautmans hoopt wel dat de uitspraken ook passen in de campagnetaal die momenteel aan de overkant van het Kanaal wordt gebruikt. "Ik hoor Johnson heel stoere taal gebruiken. Maar als hij premier wordt, moet hij toch ook rekening houden met de wil van de burgers. En de Britten beseffen ook dat een 'no deal' niet in hun belang is. Ik denk dat de soep niet zo heet gegeten zal worden als ze wordt opgediend."

Afgelopen weekend raakte ook bekend dat bedrijven niet moeten rekenen op meer hulp van de Europese Unie om de gevolgen van een no deal te compenseren. Dat een document daarover uitlekte in de Britse pers, is volgens Vautmans geen toeval. "De Britten hopen dat de EU toegeeflijker zal worden voor hun eisen", aldus Vautmans.

Volgens de Open Vld-politica moet alles op alles gezet worden om een no deal te vermijden. Maar dan moet men aan Britse kant dringend eens duidelijk maken "wat ze willen". "Er zijn heel wat scenario's weggestemd. We weten wel wat ze niet willen, maar niet wat ze wel willen." Een onderhandeld akkoord op basis van de huidige tekst, is volgens haar de beste piste. "Wat op tafel ligt, is het best haalbare om de schade aan beide kanten van het Kanaal te beperken.”

“Verkiezing van nieuwe premier verandert niets aan wat op tafel ligt”

De verkiezing van een nieuwe eerste minister in Groot-Brittannië “verandert niets aan wat er al op tafel ligt”. Dat zegt een woordvoerder van de Europese Commissie. Op de uitspraken van kandidaat-leider voor de Conservatieve partij Boris Johnson van afgelopen weekend - dat hij de scheidingsfactuur van 39 miljard pond niet wil betalen - reageert de EU verder niet.

Nu Theresa May officieel is opgestapt, ligt de weg naar een nieuwe leider van de Conservatieve partij wagenwijd open. Boris Johnson is één van de tien genomineerde kandidaten. De flamboyante oud-minister van Buitenlandse Zaken zei afgelopen weekend in een interview met de krant The Sunday Times dat hij als hij verkozen wordt, niet van plan is de scheidingsfactuur van 39 miljard pond aan de EU te betalen. De betaling van de factuur was eerder al afgesproken met Theresa May.

Volgens de Europese Commissie verandert de leiderschapsverkiezing in Groot-Brittannië “niets aan wat er al op tafel ligt”. Dat zei een woordvoerder dinsdagmiddag na afloop van het dagelijkse persmoment van de Commissie. “Iedereen weet wat op tafel ligt, dat is onderhandeld door de Commissie en goedgekeurd door alle lidstaten. De verkiezingen van een nieuwe eerste minister zal dat niet veranderen. Dat is een neen”, klonk het. Verder onthoudt de Europese Commissie zich van commentaar, klonk het.
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Van Roy

  Devlieger zonder de EU moest je steeds geld wisselen. In her buitdnland zou je u blauw betalen aan bellen smsen of internetten. Vrij handelen was er niet en op reis kon je maar beperkt zaken invoeren en soms nog extra btw betalen om het binnen te brengen. Stop met u zever Belgiė zou zonder de EU niets meer betekenen.

 • piet devlieger

  Alan Janssen, ik heb mijn hele leven in de internationale handel gewerkt. Zonder de EU deden we gouden zaken en verdienden we pakken geld. Het enige wat goed is aan de EU is de Euro zodat we niet meer rekenen met Duitse Marken, Guldens, Franse en Zwitserse Franken, Pesetas enz. Stop aub eens met al die onheilsverklaringen. Zonder de EU zou de Belgische industrie weer flexibel en agiel kunnen inspelen op de internationale markten zonder het betonblok aan het been waar we nu mee zitten.

 • Christine Laevers

  Mocht het een harde Brexit worden, dan zullen verschillende Europese lid-staten achter de rug van de E.U. deals sluiten met Engeland. Tegen dat die landen sancties oplopen van de E.U. zijn we al 20 jaar verder.

 • Alan Janssen

  Zonder EU is België een derde wereldland, we hebben een markt van och arme 11 miljoen inwoners. Alle import en export zal veel duurder worden, terwijl loon en sociale zekerheid achteruit zullen gaan. Voor UK geldt hetzelfde met het verschil dat hun interne markt 6x groter is en dus de gevolgen iets minder zijn. Maar de EU is een markt van 570 miljoen mensen, groter dan USA, en denk 6de grootste van de wereld. Maar het is wel een markt waar de mensen het meest te besteden hebben!

 • Victor Munster

  Ik vind het logisch dat de britten hun uittredingsvergoeding gebruiken als pasmunt. Blijkbaar zitten er stijfkoppen aan beide zijden van de onderhandelingstafel. Dan maar een harde Brexit. Als het achteraf teveel pijn doet, kan er weer onderhandeld worden, maar eerst moeten die 10 DUP'ers weg uit de parlementaire meerderheid om Noord Ierland binnen de Europese Douane unie te kunnen houden. Dat is het eigenlijke breekpunt.