'Onaantastbare' eenogige neofascist gearresteerd in Rome

De politie arresteert Massimo Carminati.
AP De politie arresteert Massimo Carminati.
Toen een politiekogel zijn gezicht raakte, verloor crimineel Massimo Carminati (56) alleen zijn oog. Veroordeeld werd hij zelden. Lange tijd dachten de Romeinen dat de eenogige crimineel onaantastbaar was. Nu is hij toch gearresteerd.

'De laatste koning van Rome' blijkt jarenlang te hebben gesnoept van het geld van de gemeente Rome. Volgens het OM van Rome was de neofascistische crimineel betrokken bij afvalverwerking, noodopvang van asielzoekers en allerlei andere aanbestedingen die hij binnensleepte dankzij een groot web aan politieke contacten. De politie heeft 37 politici, ondernemers en criminelen gearresteerd. Nog eens honderd zijn onder onderzoek geplaatst. Ook de extreem-rechtse oud-burgemeester Gianni Alemanno, die 40 duizend euro van de crimineel zou hebben ontvangen.

Inwoners van Rome reageerden nauwelijks verbaasd op het corruptieschandaal. De Italiaanse hoofdstad heeft een gigantisch begrotingstekort en Italië kwam gisteren als meest corrupte Europese land uit de Corruptie Perceptie Index van Transparency International

Dankzij Massimo Carminati's politieke contacten wist de bende wapens te verstoppen in een ministeriegebouw

Verrassing

Dat de onaantastbare Carminati in de boeien is geslagen, lijkt een grotere verrassing. De Milanees was al op 
jonge leeftijd actief in het neofascistische circuit van Rome en was onder andere betrokken bij de beruchte Magliana-bende die van de jaren '70 tot begin jaren '90 de hoofdstad terroriseerde. Vanwege zijn koelbloedigheid zou Carminati zijn ingezet voor het vereffenen van rekeningen. Dankzij zijn politieke contacten wist de bende wapens te verstoppen in een ministeriegebouw en in de populaire televisie-serie Romanzo Criminale schiet het op Carminati-gebaseerde personage il Nero rustig de leider van de Magliana-bende door zijn hoofd. 

In het echt is de crimineel vrijwel straffeloos uit die gewelddadige periode gekomen. Hij werd vervolgd voor de moord op een journalist en betrokkenheid bij bloedige aanslagen, maar wist steeds weg te komen met vrijspraak of relatief lichte straffen.

Massimo Carminati achter tralies.
AP Massimo Carminati achter tralies.

Migranten: lucratiever dan drugs

Nu blijkt Carminati met de hulp van een voor moord veroordeelde ondernemer met een stichting voor de reïntegratie van ex-criminelen  op vrijwel iedere functie in de gemeente wel iemand voor zich te hebben gewonnen, met geld of intimidatie. Medewerkers van oud-burgemeesters en directeurs van vuilnisbedrijven, maar ook bijvoorbeeld een van de huidige schepenen van de Partito Democratico wordt door het OM verdacht. Zelfs de Romeinse directeur voor Transparantie zou met Carminati hebben meegewerkt. De crimineel smokkelde nog steeds wapens, maar gemeentegeld vangen bleek lucratiever. "Heb je enig idee hoeveel we aan migranten verdienen?", zei zijn rechterhand Salvatore Buzzi in een afgeluisterd telefoongesprek. "Het levert meer op dan drugs."

De politie heeft goederen ter waarde van 200 miljoen euro in beslag genomen en vond in de huizen van de eenogige crimineel een verzameling schilderijen van onder andere Andy Warhol en Jackson Pollock.