"Omstreden WC-wet North Carolina is in strijd met burgerrechten"

Pat McCrory, de gouverneur van North Carolina.
Photo News Pat McCrory, de gouverneur van North Carolina.
House Bill 2 (HB2), ook wel de "WC-wet" genoemd, is in strijd met de Civil Rights Act (een burgerrechtenwet, nvdr). Daar heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie het bestuur van de staat North Carolina gisteren voor gewaarschuwd, schrijft de New York Times.

De wet, die in maart werd aangenomen, bepaalt onder andere dat mensen in North Carolina de WC moeten gebruiken die overeenkomt met het geslacht dat op hun paspoort of identiteitskaart staat. In de wet staat ook dat homoseksuelen vermoede discriminatie op het werk niet juridisch mogen aanvechten. Onder anderen LHBT-activisten, liberale media en een hele rits beroemheden vinden dat de wet disciminatie van transgenders en homoseksuelen in de hand werkt en daar lijkt het ministerie van Justitie hen nu gelijk in te geven.

Gouverneur Pat McCrory is middels een brief door het ministerie gewaarschuwd. McCrory liet midden april al weten de wet te zullen aanpassen, nadat hij veel 'feedback' had gekregen over de omstreden maatregel. Hij zei toen dat de algemene maatregel wat betreft openbare toiletten gehandhaaft blijft, maar bedrijven en instellingen mogen zelf kiezen of ze hem wel of niet naleven als het op hun eigen wc's aankomt.

Celebrities
Bruce Springsteen, Pearl Jam en Demi Lovato zegden concerten af in North Carolina naar aanleiding van de wet, en online betaalsysteem Pay Pal liet het plan varen om een nieuw kantoor te openen in de staat. Beyonce cancelt haar optredens in North Carolina niet, maar sprak zich vandaag in een boodschap op haar website uit tegen de omstreden wet.

Ook de Amerikaanse president Barack Obama mengde zich in de discussie. Wat hem betreft moet de wet worden afgeschaft. "Ik denk dat het belangrijk is dat we geen signalen sturen dat we verschillende mensen verschillend behandelen", aldus Obama.

De Civil Rights Act uit 1964 was de bekroning op de burgerrechtenbeweging van de vorige eeuw. De wet verbiedt discriminatie op basis van ras, huidskleur, religie, sekse of afkomst.