"Oktober als deadline brexitdeal onhaalbaar"

Michel Barnier (rechts) en Dominic Raab (links).
AFP Michel Barnier (rechts) en Dominic Raab (links).
Groot-Brittannië en de Europese Unie verklaren in het openbaar dat ze een brexitdeal willen sluiten in de komende zeven weken. Achter de schermen geven hoge medewerkers aan beide kanten echter toe dat dit zeer onwaarschijnlijk is. Ze mikken nu op een akkoord over de scheiding in het midden van november, zeggen anonieme bronnen.

Hoe langer het duurt tot beide partijen een akkoord hebben bereikt en hoe dichterbij de datum van het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU komt, des te groter is de kans dat er op 29 maart 2019 helemaal geen akkoord is. De Europese top die van start gaat op 18 oktober was lang aangemerkt als deadline.

Het bereiken van een akkoord in het najaar wordt als noodzakelijk gezien omdat er dan nog voldoende tijd is voor het Britse en de Europese parlementen om het akkoord te ratificeren.

"Niet veel later"

Michel Barnier, de onderhandelaar namens de EU, gaf na een vergadering met Dominic Raab, de brexitminister voor Groot-Brittannië, toe dat hij zich niet wilde vastleggen op oktober als deadline voor de onderhandelingen. Hij benadrukte echter ook dat het niet veel later moet worden en er "zeker voor het einde van het jaar" een akkoord moet zijn.

Raab had eind augustus nog verklaard dat hij er vertrouwen in had dat Londen en Brussel in oktober een akkoord over de terugtrekking bereiken. "Dat kan als we die ambitie, zakelijkheid en energie aan beide kanten hebben." Beide onderhandelaars hadden aangekondigd hun onderhandelingen te gaan intensiveren. "We zullen vanaf nu doorlopend onderhandelen", zei Barnier.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Georges Vande Velde

  Schaf gans dat Europees wangedrocht af, want Europa is oorzaak van alle ellende en kost de burger jaarlijks miljarden. Geef ons België terug en laat al die Europese graaiers inclusief hun duizende medewerkers werk gaan zoeken en zoals iedere normale burger belastingen betalen. Alle problemen opgelost, geen begrotingstekorten meer enz ....

 • Frans Peeters

  Geen deal en de 40 milj zal aan de EU niet betaald worden

 • Marc Camp

  Britten willen gewoon dat alles hetzelfde blijft voor hen en dat alles voor ons veranderd. Dus wij mpoeten ons aanpassen aan de britten. Tijd om hen eruit te gooien en geloof mij, een slimme zaakvoerder heeft al lang alternatieve afzetmarkten.

 • stefan crama

  Een ramp voor de EU maar vooral de Britten zullen het voelen.

 • emiel wouters

  Er zal van deze deal nooit iets in huis komen. Europa laat zich door iedereen in het zak zetten en zal hierdoor het kind van de rekening worden. indien zij niet sterker gaan reageren zal zelf de derde wereldlanden ons op intelligent gebied voorbij steken. Als zij dan nog hun eigen grondstoffen in eigen beheer nemen is het met het vierde wereldland EUROPA over and out. Ongeloofwaardige partner.