"Oekraïne moet ook aansprakelijk gesteld worden voor ramp MH17"

Een kruis dicht bij de crashsite van vlucht MH17.
REUTERS Een kruis dicht bij de crashsite van vlucht MH17.
Een deel van de nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 vindt dat niet alleen Rusland maar ook Oekraïne aansprakelijk gesteld moet worden voor de tragedie. Dit omdat het land het luchtruim openhield en daarmee voor een onveilige situatie zorgde. Piet Ploeg, voorzitter van Stichting Vliegramp MH17, bevestigt de berichtgeving hierover door het Nederlandse RTL Nieuws.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De stichting voerde een peiling uit onder nabestaanden, waarop veertig reacties binnenkwamen. 87,5 procent van hen wil dat het kabinet Oekraïne aansprakelijk stelt. "Hoewel de peiling niet representatief was, is dit wel een duidelijke indicatie", vindt Ploeg.

Uit de peiling kwam wel naar voren dat de meeste nabestaanden deze stap van het kabinet pas willen als het internationale onderzoeksteam, waar Oekraïne ook in zit, klaar is.

Onderzoek

De partij D66 wil actie van de Nederlandse regering. "Ik vind het heel erg belangrijk dat het kabinet zorgt dat deze kwestie met Oekraïne niet van tafel verdwijnt", aldus Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. "Dat het niet verjaart en dat we het onderzoek blijven doen wat nodig is. Dat is mijn oproep aan het kabinet.”

Ook partij CDA vindt dat er onderzoek moet worden gedaan. "Naarmate je langer wacht, wordt de kans dat mensen zich dingen herinneren of dat je feiten vindt, kleiner", aldus Kamerlid Chris van Dam.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Arthur Westerman

  Het sluiten van het luchtruim boven oost Ukraine had de moord op honderden onschuldige mensen kunnen voorkomen, maar dat maakt de Ukraine nog niet schuldig eraan. Die schuld ligt bij de Russen die het wapen leverden, bedienden en afvoerden, en de leiding van de rebellen die het verzoek ingediend hadden. De rebellen hadden geen luchtmacht of 10km anti-lucht geschut, en de Russen vlogen er niet omdat dat hun propaganda spelletje zou verstoren.

 • Michel Van Limbergen

  Alle vliegtuigmaatschappijen meden deze zone behalve deze dan, moet deze maatschappij ook niet aangesproken worden?

 • Henri Dederen

  Eindelijk wordt men wakker in Nederland . Een oordeel van de nabestaanden is belangrijker dan het politieke spelletje dat nu al jaren aan de gang is.

 • André Decrock

  Beide partijen waren in het bezit van de boekraketten , stonden op nog geen 20km van elkaar opgesteld, hoe kan men dan precies weten wie er gevuurd heeft ?

 • Fons Casteels

  Wie heeft gelezen wat Hector Reban over MH17 weet, beseft dat niet Rusland en ook niet de Oost-Oekraïense opstandelingen achter de aanslag zitten. Reban legt in detail uit hoe Oekraïne het JIT met valse bewijsstukken om de tuin leidde. Hoogstwaarschijnlijk zijn de daders Oekraïense soldaten die dachten dat ze het vliegtuig van Poetin uit de lucht zouden schieten.