“Notre-Dame quasi gered”, zegt Franse cultuurminister Franck Riester

Toeristen nemen foto's van de gehavende Notre-Dame in Parijs.
Photo News Toeristen nemen foto's van de gehavende Notre-Dame in Parijs.
De Notre-Dame van Parijs is "quasi gered" ondanks enkele "gevoelige punten" aan het gewelf. Dat zei de Franse minister van Cultuur Franck Riester op een hommageconcert voor de kathedraal, vijf dagen na de brand. 

"De Notre-Dame is vandaag quasi gered, want alle resterende gevoelige punten - de noordelijke dakgevel, de westelijke dakgevel, tussen de twee klokkentorens van de voorgevel, de zuidelijke klokkentoren - al die punten zijn beveiligd, gestabiliseerd en dat is formidabel nieuws", zei Riester.

"Het gewelf blijft over. Daar zijn enkele zwakke punten, dus zijn de teams van het ministerie van Cultuur samen met de bedrijven het puin aan het ruimen dat zich nog op het gewelf bevindt. Tegelijkertijd zal het geleidelijk afgedekt worden. Vanaf dan zullen we kunnen zeggen dat de Notre-Dame van Parijs gered is", zei de cultuurminister op de binnenplaats van Les Invalides, in het centrum van Parijs, waar het grote concert plaatsvond. 

20 miljoen geschonken

"Er zijn 300.000 personen die een bescheiden gift hebben gedaan, van één, twee of vijf euro. In totaal maakt dat bijna 20 miljoen euro dankzij de bescheiden giften van mensen", zei een tevreden tv-presentator Stéphane Bern, die cijfers citeerde van de Stichting voor Erfgoed. 

De Franse Cultuurminister Franck Riester.
AFP De Franse Cultuurminister Franck Riester.

Bekijk ook: het historisch belang van de Notre-Dame:
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alan Janssen

  Wat een negativiteit alweer. Ik vind het prachtig dat deze dramatische gebeurtenis mens samen brengt en de trots hebben om dit bouwkundig symbool uit de geschiedenis te heropbouwen. Trouwens grootste giften zijn gegeven voordat het bekend werd dat het belastingvrij zou zijn. En tuurlijk zullen er mensen van profiteren, maar dat doen er een heel deel mensen ook in de sociale zekerheid....dat hoort nu eenmaal bij het maatschappelijk systeem waarin we leven.

 • jean-pierre dermaut

  Wie daar geld aan schenkt leeft op een andere planeet . het is een staats gebouw , de Franse regering moet daar zelf voor opdraaien . Ze hebben het laten verloederen . Ten andere er zijn tientallen problemen in Frankrijk die meer aandacht vergen , maar zolang Macron de scepter zwaait zal het alleen maar verergeren .

 • Serge Aernoudt

  De gevolgen van de miljardendans rond de Notre Dame was gisteren al heel duidelijk merkbaar in Parijs. Onvoorstelbaar hoe snel politici soms kunnen handelen. Zou het iets met geld te maken kunnen hebben? Neen toch, zijn stuk voor stuk correcte mensen.

 • Evelien Dobbelaere

  Is er geen brandverzekering? Dan maakt het toch niet uit wiens schuld dit is? De verzekering betaalt uit en probeert de kosten te verhalen op de schuldige. Ik begrijp niet dat er dan nog inzamelacties nodig zijn...

 • Christine Laevers

  Nawari Nawashi: het verzet van de gele hesjes zal daar om niet stijgen. In heel Frankrijk worden oude kastelen, landhuizen, versterkte boerderijen vaak gerestaureerd door vrijwilligers uit de buurt.. Er is respect voor het oude Frankrijk. Gele hesjes of niet.