"Noord-Koreaanse slaven bouwen Nederlandse schepen"

Er wordt gewerkt aan een schip in Gdynia, Polen.
EPA Er wordt gewerkt aan een schip in Gdynia, Polen.
Bij de bouw van schepen voor Nederlandse scheepsbouwers worden Noord-Koreaanse slaven ingezet. Dat meldt BNR Nieuwsradio. "Ze worden nauwelijks of niet betaald, wonen vaak met heel veel mensen in een kleine ruimte, ze mogen niet praten met de lokale bevolking en krijgen amper toegang tot media", klink het in een rapport.

Volgens een rapport van de Leidse hoogleraar Remco Breuker werkt een deel van de circa 400 Noord-Koreaanse arbeiders mee aan de bouw van schepen voor meerdere grote en bekende scheepsbouwers in Polen. Al is het lastig om een precies cijfer te geven. "Het is ondanks al die jaren van onderzoek ontzettend moeilijk om precies te weten te komen over hoeveel werkkrachten het gaat, omdat overheden elkaar tegenspreken."

De wetenschapper doet onderzoek naar Noord-Koreaanse dwangarbeid, onder meer in de Europese Unie. De Noord-Koreanen die in Polen aan het werk zijn, krijgen volgens hem slecht of niet betaald en leven in beroerde omstandigheden. Het geld dat ze verdienen, verdwijnt meer dan waarschijnlijk voor het grootste deel in de zakken van tussenpersonen. "Wat overblijft, wordt echt in een koffer met dollars naar Pyongyang gebracht door diplomaten", zegt Breuker daarover. Volgens de krant 'The New York Times' schatten experts dat alle 147.000 Noord-Koreaanse arbeiders die in het buitenland actief zijn, jaarlijks zo'n 200 tot 500 miljoen dollar opbrengen voor het regime in Pyongyang.

Sancties

Volgens Breuker is niet duidelijk of de Nederlandse bedrijven kennis dragen van de inzet en uitbuiting van de Noord-Koreaanse werkers. "Het enige dat wij hebben kunnen vaststellen is dat er in de productieketen sprake is van arbeid door Noord-Koreaans lassers", aldus de Leidse hoogleraar. "Of de bedrijven er ook echt van af weten is niet bekend. Mocht dat niet zo zijn, dan is dat alleen maar zorgelijker."

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft intussen al tal van sancties opgelegd aan Noord-Korea, ook vanwege schendingen van de mensenrechten.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Ach, in Polen is er veel aan de gang. De Polen komen hier werken en in bv Lodz (stad in Polen) worden mensen uit Oekraïne gehaald om er tegen heel lage lonen vele uren te werken. In Lodz moeten ze dus mensen van ergens anders halen om er zeer goedkoop te werken. De bedrijven waar die mensen tewerkgesteld zijn? Dat wil je niet weten!

 • felicien rops

  Uiteraard weten ze dat. Of ze hadden het moeten weten. Je brengt toch een bezoek aan die werf om de voortgang te zien, bijzondere bouwfases te zien, informeert je bij derden...

 • paul van de velde

  Ieder bedrijf dat met die scheepswerf te maken heeft weet dat maar al te goed en de politiekers zijn er even goed van op de hoogte. Zakken vullen en de mensen uit buiten is het enige dat telt. En dat is hier in Belgie juist het zelfde of nog erger.

 • İbrahim Calik

  Het westen en hun slavernij.... Dat is pas barbaar zijn....

 • Jean De Grande

  Toen de Turken naar de Belgische mijnen kwamen kropen ze ook met 25 in een eengezinswoning om zoveel mogelijk geld naar huis te kunnen sturen. En contact met de autochtone bevolking beperkte zich tot messengevechten. Dus, ... De geschiedenis herhaalt zich, alleen wordt er nu veel meer aandacht aan besteed onder het mom van ...