"Noord-Koreaanse economie kent diepste krimp in twintig jaar"

AP
De Noord-Koreaanse economie is in 2017 met 3,5 procent gekrompen, de slechtste prestatie in twintig jaar. Aan de basis ervan liggen de sancties die de internationale gemeenschap oplegde, zo meldde de centrale bank van Zuid-Korea vandaag.

Noord-Korea is vanwege zijn kernwapenprogramma onderworpen aan internationale sancties. "De sancties waren in 2017 sterker dan in 2016", verklaarde een medewerker van de Zuid-Koreaanse bank. "Het externe handelsvolume daalde aanzienlijk met het exportverbod op kolen, staal, visserij en textielproducten. Het is moeilijk exacte cijfers te geven, maar het (exportverbod) schaadde de industriële productie."

De economische achteruitgang is de grootste sinds 1997, toen het geïsoleerde land te kampen had met een grote hongersnood.

In 2016 was het bruto binnenlands product (bbp) van Noord-Korea nog met 3,9 procent toegenomen.

Pyongyang publiceert zelf geen officiële economische statistieken. De enige beschikbare gegevens zijn de schattingen van buitenlandse instellingen zoals de centrale bank van Zuid-Korea.
1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Jan Maarten

    Als je ze maar ver genoeg in de hoek dringt dat ze er niet meer uitgeraken dan loop je het risico dat ze op de rode knop duwen !