"Noord-Korea zoekt uit of Trump gek is"

REUTERS
"Ze willen weten of Trump gek is, dan wel of hij het speelt." Dat zegt Suzanne DiMaggio, directrice van de denktank New America. Ze heeft het dan over de Noord-Koreanen en hun inschatting van de Amerikaanse president.

Het afgelopen jaar had DiMaggio vier geheime ontmoetingen met de Noord-Koreanen om te praten over hun nucleaire programma, in Genève, Pyongyang, Oslo en Moskou. Maar Noord-Korea is toch vooral geïnteresseerd in de wispelturige figuur van Donald Trump, zegt ze in The Global Politico in een zeldzaam interview. "Ze willen echt weten wat zijn einddoel is", aldus DiMaggio.

De Noord-Koreanen vroegen haar niet alleen of de Amerikaanse president gek is, maar ook wat ze moeten denken van het publiekelijk schofferen van zijn eigen minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, of van het onderzoek naar vermeende Russische inmenging in de verkiezingen. "Speelt hij nu de goede en slechte flik met Tillerson?" klonk het na het intrekken door de Amerikanen van de nucleaire deal met Iran. "Dat was een duidelijk signaal voor Noord-Korea: waarom zouden zij een akkoord sluiten met ons, als we ons er toch niet aan houden?" aldus DiMaggio. En nog een vraag die ze zich stellen: waarom zouden ze met Donald Trump onderhandelen, als die in zijn eigen land riskeert afgezet te worden?

Volgens DiMaggio was Pyongyang aanvankelijk wel degelijk bereid tot nieuwe officiële gesprekken over kernwapens met de kersverse en onverwacht verkozen VS-president. Maar ook Trumps verbale agressie op Twitter - hij noemde Kim Jung-un onder meer "klein en dik" - lijkt die optie te hebben gehypothekeerd. "Ze volgen het nieuws van dichtbij", zegt DiMaggio. "Ze kijken 24/7 naar CNN, lezen Trumps tweets en andere berichten."
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ineke Visser

  En ze blijven maar zagen. Maar wie schoot raketten over Japan?

 • Geert Matthys

  Elke dictator wil gewoon in macht blijven. Trump beslist hoe lang dus Kim doet precies wat ie wil anders is het de dood voor hem. Kim is dol op Amerikaanse cultuur dus die doet niks.

 • Gerry Cle

  Trump is misschien niet gek maar wel wispelturig. Hij heeft totaal geen idee hoe hij een land moet besturen of diplomatieke akkoorden moet sluiten. Naargelang welk tv programma hij gezien heeft verandert hij van mening. PS: Dat er in Noord Korea hongersnood is is het gevolg van het handelsembargo van China en het westen.

 • Elisabeth Van Der Hauwaert

  Beter hun eigen gekke leider eens onderzoeken met zijn personencultus : mensen worden de mond gesnoerd, geïndoctrineerd met zijn dwaas imago, lijden honger en kinderen creperen door tekort aan voedsel, medicijnen en hygiëne! Nog erger dan in Derdewereldlanden!! En dat terwijl hij baadt in de grootste luxe!!

 • Angelo De vie

  Trump is een zakenman, meer niet!