#NoHijabDay: vrouwen filmen hoe ze hoofddoek in brand steken

Twitter
Op sociale media zijn verschillende video’s opgedoken van vrouwen die een hoofddoek verbranden. Met de actie onder de naam #NoHijabDay protesteren ze tegen de onderdrukking van vrouwen in het Midden-Oosten.

Beelden op sociale media tonen hoe diverse vrouwen een hoofddoek in brand steken. Zo willen ze zich verzetten tegen de autoriteiten in verschillende landen als Iran en de Verenigde Arabische Emiraten, waar het voor vrouwelijke inwoners verboden is om zonder hoofddoek op openbare plaatsen te komen. Vorige week arresteerde de politie in Teheran nog 29 vrouwen omdat ze geen hoofddoek op straat droegen. Iraanse vrouwen die weigeren het religieuze symbool te dragen, riskeren er een geldboete of zelfs een gevangenisstraf. De vrouwen in de filmpjes zijn niet tegen de hoofddoek, maar strijden voor keuzevrijheid.

Schreeuw tegen onderdrukking

Anoud Al Ali, die opgroeide in de Verenigde Arabische Emiraten maar nu in Frankrijk woont, neemt enthousiast deel aan de protestactie. “Zoals ik beloofd heb, post ik het filmpje op mijn verjaardag. Het voelt bevrijdend aan om mijn hoofddoek te verbranden #hijab”, schrijft de vrouw op Twitter. “Ik doe dit uit solidariteit voor alle Iraanse vrouwen die verplicht een hoofddoek moeten dragen. #nohijabday wij zijn geen snoepjes of diamanten die verborgen moeten worden”, besluit ze. Niet alleen haar familie verplichtte Anoud Al Ali al van jongs af aan een hoofddoek te dragen, ook de school legde deze eis op. Als ze zonder hoofddoek naar school kwam, kreeg ze lagere cijfers. (Lees verder onder de Tweet.)

Ook Yasmine Mohammed, een Canadese lerares, schrijfster en activiste met Arabische roots, deelt een filmpje op sociale media. Yasmine getuigt hoe ze als kind werd mishandeld omdat ze enkele verzen uit de Koran niet kon onthouden. Bovendien wilden haar ouders haar uithuwelijken aan een lid van terreurgroep Al-Qaeda. Jarenlang voelde zich onderdrukt, maar uiteindelijk vond Yasmine Mohammed toch de kracht om te doen waar ze zich zelf goed bij voelde. Met haar video wil ze alle vrouwen in een gelijkaarde situatie een hart onder de riem steken en ervan overtuigen dat het ook anders kan.
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • LYDIA WILLEKENS HUYGENS

  Kunnen ze dat hier ook eens doen?

 • Karel Van Geel

  Hier zullen Groen en SPA niet mee akkoord gaan want zij staan volledig achter het dragen van de hoofddoek en dus achter het onderdrukken van de vrouw in naam van de islam. Van Besien himself heeft al gezegd dat hij zelfs het personeel van de stadsdiensten zal toelaten hoofddoeken te dragen aan de loketten enz. in feite zal hij hiermee aanzetten tot het onderdrukken van de vrouw in Antwerpen.

 • Hugo Van Haevre

  En wanneer bij ons

 • Febe Chapin

  De probleem zit hem bij de vrijheid "afpakkers" zowel bij diegenen die het verplichtens Als die het verbieden. Voor mij zitten ze op het zelfde niveau van vrijheidonderdrukking.

 • Diane Bernaerts

  Chantal Vanlaere, dat staat er toch duidelijk? "De vrouwen in de filmpjes zijn niet tegen de hoofddoek, maar strijden voor keuzevrijheid." Als het verplicht wordt, is het natuurlijk wél onderdrukking. Leila Ali: dat dacht ik ook onmiddellijk: in Dubai is de hoofddoek toch helemaal niet verplicht?