“Nog klein aantal Amerikaanse soldaten in Syrië”

Donald Trump.
REUTERS Donald Trump.
De Verenigde Staten hebben volgens president Donald Trump nog een "klein" aantal soldaten in Syrië. Trumps opmerkingen volgden op een terugtrekking van de VS uit het noordoosten van Syrië, waardoor de Koerden, Amerika’s sterkste bondgenoten in de strijd tegen Islamitische Staat, het hoofd moesten bieden aan binnenvallende Turkse strijdkrachten.

Trump verduidelijkte dat die soldaten zich in een "volledig ander deel van Syrië" bevinden, niet ver van Jordanië en Israël. Anderen zijn ingezet om "olie te beschermen", , een verwijzing naar olievelden waarvan de VS hoopt te voorkomen dat ze in handen van jihadistische strijders vallen.

Washington had op 13 oktober aangekondigd zowat 1.000 militairen uit Syrië terug te trekken, vijf dagen na de start van het Turkse offensief in het noordoosten van Syrië. 

Turkije strijdt er tegen de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG), een groepering die het beschrijft als "terroristisch" maar die door westerse landen wordt gesteund in de strijd tegen de Islamitische Staat (IS).

Op 7 oktober had een eerste terugtrekking van VS-soldaten van de Turkse grens in het noorden van Syrië, de weg vrijgemaakt voor het Turkse offensief. Dat offensief werd donderdag stilgelegd door een wapenstilstand die onderhandeld werd door de VS. 

Enkele schermutselingen

Tijdens een bijeenkomst van zijn kabinet in het Witte Huis zei Trump ook dat de gevechtspauze van vijf dagen die vorige week is overeengekomen in Noord-Syrië ondanks enkele schermutselingen het lijkt te houden. Het is mogelijk dat dit staakt-het-vuren na dinsdag nog wordt verlengd, voegde hij eraan toe.

De Amerikaanse terugtrekking is bekritiseerd door Amerikaanse parlementariërs, waaronder enkele mede-republikeinen van Trump, als een verraad aan Koerdische bondgenoten die jarenlang de Verenigde Staten hebben geholpen Islamitische Staat te bestrijden.

Trump verdedigde het intrekkingsbesluit en zei: “We zijn nooit overeengekomen de Koerden de rest van hun leven te beschermen.” Hij vervult naar eigen zeggen een campagnebelofte om zich los te maken van internationale conflicten als onderdeel van zijn ‘America first’-agenda.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Michel Van Limbergen

    Zou hij wel weten of er nog Amerikaanse militairen in Sytië zijn of is de colonne nog niet helemaal op Iraaks grondgebeid?

  • Michel Van Limbergen

    Denkt hij nu werkelijk dat de Koerden of wie dan ook hem nog gelooft?

  • Guido Pintens

    "Anderen zijn ingezet om “olie te beschermen”, dus in de omgeving van Irak" En daarmee is eens te meer bewezen waar het écht om gaat volgens Trump. Waarom zou de USA olie moeten gaan beschermen in Irak als ze zelf geen baat bij hebben? De Koerden die IS hebben bestreden zullen hem worst wezen, da's een detail in zijn redenering