"Nog jarenlang last van vervuiling rivieren Colorado"

Een van de bekkens waarin de zware metalen uit het water gefilterd worden.
AP Een van de bekkens waarin de zware metalen uit het water gefilterd worden.
De gevolgen van het vervuilde rivierwater in Colorado kunnen nog jarenlang voor overlast zorgen in drie Amerikaanse staten. Dat hebben lokale autoriteiten donderdag erkend. Het vervuilde water bevat hoge concentraties zware metalen, zoals arsenicum, kwik en lood, die niet zomaar uit het water zullen verdwijnen.

De vervuiling werd veroorzaakt door een fout van een team van de milieudienst dat het afval juist wilde opruimen. Zo'n 11 miljoen liter afvalwater stroomde verschillende rivieren in. Vrijdag en in het weekend werden monsters van het water genomen. Uit tests bleek gisteren dat het uit de rivieren gedestilleerde water veilig genoeg zou zijn om te drinken. Onder meer de plaats Durango wint het drinkwater uit de vervuilde rivieren.

"De kwaliteit van het water is inmiddels net zo goed als voor het ongeluk", zei de milieubescherming EPA volgens de krant Denver Post. Gina McCarthy van EPA zei wel dat de opruimwerkzaamheden bij alle mijnen in de omgeving zijn stilgelegd. De EPA wil eerst uitzoeken hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Gina McGarthy van de Amerikaanse milieu-organisatie EPA.
REUTERS Gina McGarthy van de Amerikaanse milieu-organisatie EPA.
REUTERS

Rivierbodem

Hoewel de ergste vervuiling wegspoelt, zullen er nog jarenlang concentraties metalen in de rivierbodem achterblijven, stellen regionale autoriteiten. Als het water stijgt, daalt of bijvoorbeeld sneller gaat stromen, zullen die deeltjes weer naar boven komen. Daarbij blijft dus een gezondheidsrisico aanwezig. "Er is geen makkelijke oplossing voor dit probleem", zei waterdeskundige Tom Meyers vandaag tegen persbureau AP.