Nigel Farage euforisch over uitslagen lokale verkiezingen

Nigel Farage
GETTY Nigel Farage
"De UKIP-vos zit in het kippenhok van Westminster." Nigel Farage, de leider van de UK Independence Party (UKIP), is euforisch na de bekendmaking van de eerste uitslagen van de lokale verkiezingen. Die werden donderdag gehouden, op dezelfde dag als de verkiezingen van het Europees Parlement. Met meer dan een derde van de stemmen geteld, zou UKIP 89 zetels winnen. De Conservatieve partij van premier David Cameron krijgt klappen.

De stemgerechtigden in Groot-Brittannië en Noord-Ierland konden donderdag hun 73 Britse Europarlementsleden verkiezen. In 161 Britse en 11 Noord-Ierse districten werden ook nieuwe lokale besturen gekozen. Op de uitslag van de Europese verkiezingen is het wachten tot zondagavond, de resultaten van de lokale verkiezingen zijn al gedeeltelijk bekend.

Met 62 van de 161 districten in Groot-Brittannië geteld, zouden de Conservatieven 107 zetels verliezen. Hun coalitiepartner in de regering-Cameron doet het even slecht. Ook de Liberaal-Democraten staan op een verlies van 107 zetels.

De grootste winst zou er zijn voor de sociaal-democraten van Labour. Die krijgen er naar schatting 118 lokale vertegenwoordigers bij. "Labour lijkt uitstekend geplaatst voor de nationale verkiezingen van 2015", luidt een eerste analyse in de Britse pers.

Zoals verwacht is er ook forse winst voor de eurosceptische UKIP van Nigel Farage. De partij zou er in een klap 89 zetels bij krijgen. Tot nu had UKIP in de 161 Britse districten welgeteld één afgevaardigde. In een eerste reactie verwees Farage meteen naar de invloed op de nationale politiek die hij nu hoopt te krijgen. "De UKIP-vos zit in het kippenhok van Westminster", zei hij. De voorlopige zetelverdeling ziet er volgens Farage "gunstig" uit.

De opkomstgraad zou donderdag zoals gewoonlijk laag geweest zijn. Ze wordt geschat op 36 procent.