Ga naar de mobiele website
^ Top

"Nieuwe laptopbommen van IS niet op te sporen door security op luchthavens"

AFP
IS en andere terreurorganisaties hebben nieuwe manieren ontwikkeld om explosieven te verstoppen in elektronische apparaten, dat hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten ontdekt. Scans en andere securitychecks kunnen die nieuwe bommen niet detecteren, zo is uit tests van de FBI gebleken. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender CNN gemeld.

Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten hebben de terroristen gesofisticeerde apparaten bemachtigd waarmee ze testen hoe ze explosieven onopgemerkt in laptops en andere elektronica kunnen smokkelen. Zo kunnen de makers nu de explosieven in het batterijcompartiment van een laptop verbergen. Extra gevaarlijk: de terroristen hebben er iets op gevonden dat het toestel lang genoeg kan blijven functioneren tot de dader voorbij de securitycheck is. Deze nieuwe versies van laptopbommen zijn dus veel moeilijker op te sporen dan oudere modellen. 

Luchtvaart blijft doelwit
De Amerikaanse dienst voor staatsveiligheid zegt dat er aanwijzingen zijn dat terreurgroepen zich blijven concentreren op de luchtvaart. "De overheid blijft nieuwe informatie verzamelen en evalueren. Zo kunnen we de screenings op de luchthavens constant aanpassen om de veiligheid van de passagiers te garanderen." In de VS en Europa bestaat de screening uit meer dan alleen scans. Zo worden ook snuffelhonden en andere manieren om explosieven op te sporen ingezet.

Laptops inchecken
Sinds enkele weken geldt er een laptopban voor vluchten naar de VS vanuit acht landen waar de terroristische dreiging het grootst is volgens de veiligheidsdiensten. Passagiers uit deze landen moeten hun elektronische toestellen als bagage inchecken en mogen deze niet als handbagage meenemen op het vliegtuig.

Het zou volgens de Amerikaanse veiligheidsdiensten namelijk moeilijker zijn om vanop een afstand een bom te doen afgaan. Dat betekent echter niet dat het nog nooit werd gedaan. Het is ook een manier om de schade van een explosie in volle vlucht te beperken. Het Verenigd Koninkrijk zou over dezelfde informatie beschikken en heeft een elektronicaban op vluchten vanuit zes landen uitgeroepen. 

De selectie van die acht landen is volgens de veiligheidsdiensten erg logisch omdat ze zich baseren op de locatie van de voornaamste terreurgroeperingen.

Thinkstock

Aanslag door al-Shabaab
De alarmbellen gingen bij de veiligheidsdiensten in februari 2016 af. Toen heeft een terrorist van al-Shabaab, een afscheuring van al-Qaida in Somalië, een laptopbom laten afgaan op een vlucht van Daallo Airlines van Mogadishu naar Djibouti. De dader verstopte de explosieven in de dvd-drive van een laptop. Medewerkers op de luchthaven hadden geholpen om de bom aan boord te krijgen. Gelukkig kon de piloot een noodlanding maken, waardoor de schade beperkt bleef. De terrorist werd door het gat in de romp van het vliegtuig naar buiten gezogen. Maar het had veel erger kunnen aflopen.

Sinds dit incident zijn de veiligheidsdiensten in de VS erg op hun hoede. De VS heeft informatie gekregen van terreurgroepen als AQAP, al-Qaida in Syrië en IS. Al-Qaida in Jemen is de groepering met de meeste expertise in het maken van bommen, met Ibrahim al-Asiri als meesterbommenmaker. Deze man maakt al jaren explosieven die verstopt kunnen worden op het lichaam of in inktpatronen. Amerikaanse veiligheidsdiensten zijn bezorgd dat Asiri zijn kennis heeft doorgegeven aan andere groeperingen.

Thinkstock25 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Toby Huyghebaert

  Tijd komt nog van zelfmoordterroristen met niet te traceren (vloeistof-)bommen in hun lijf...

 • Bob Nalyd

  En wat met een druppeltje nitroglycerine?

 • Jack Dereder

  Iv de, gewoon passagiers verbieden, dan kunnen die laptops zonder problemen mee

 • JDD

  Krijgt Trump toch nog gelijk.

 • peter vanzundert

  1 april

Meld een bug