"Nieuwe Duitse regering betekent geen grote ommezwaai voor Europees beleid"

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) stelde het akkoord vanmiddag samen voor met CSU-leider Horst Seehofer (l.) en SPD-kopman Martin Schulz (r.).
Getty Images Bondskanselier Angela Merkel (CDU) stelde het akkoord vanmiddag samen voor met CSU-leider Horst Seehofer (l.) en SPD-kopman Martin Schulz (r.).
Het aantreden van een nieuwe Duitse regering zal niet tot grote veranderingen in het EU-beleid leiden, zo denkt professor Europese politiek Hendrik Vos (UGent). "Ik verwacht geen grote ommezwaai. Ook een minister met een uitgesproken Europees profiel als Martin Schulz zal daar niets aan veranderen", klinkt het.

Het christendemocratische CDU/CSU en het sociaaldemocratische SPD hebben de coalitiegesprekken voor de vorming van een Duitse regering afgesloten. Ze hebben een akkoord bereikt over de vorming van een 'Groβe Koalition'. 

Duitsland wordt samen met Frankrijk gezien als de belangrijkste drijvende kracht van de Europese Unie. Maar toch verwacht professor Vos niet dat de veranderingen in Duitsland voor de EU, en bij uitbreiding voor België, grote gevolgen zullen hebben. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat de nieuwe Duitse regering uit dezelfde partijen zal bestaan als de vorige. 

Verstandshuwelijk

"Het is bovendien eerder een verstandshuwelijk tussen partijen die wel samen verder moeten, maar zonder grote bevlogenheid", zegt Vos. "De tekst van het akkoord is ook eerder vaag en ik zie geen grote visies. Ik verwacht daarom vooral veel continuïteit."

Dat Martin Schulz (SPD), de gewezen voorzitter van het Europees Parlement, de volgende minister van Buitenlandse Zaken wordt in Duitsland, zal volgens Vos evenmin een grote kentering teweegbrengen. "Schulz is misschien wel iemand met een uitgesproken Europees profiel, maar hij blijft uiteindelijk wel een Duitser. 

Ook hij zal dus niet zomaar met één pennentrek alles kunnen veranderen", zegt hij. "Dat zullen we ook zien bij de onderhandelingen over de brexit. De beslissingen daarover bevinden zich op een zodanig hoog niveau, dat die knoop niet door Schulz alleen zal worden doorgehakt. Ook bondskanselier Angela Merkel zal daarover meespreken."

Volgens Vos is het wel mogelijk dat de nieuwe Duitse regering minder de nadruk zal leggen op de begrotingsdiscipline van de EU-landen. "Maar dat heeft vooral te maken met de economische conjunctuur", zo klinkt het.

Hendrik Vos.
Hendrik Vos Hendrik Vos.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • johny daneels

  Laat de vluchtelingen maar komen “Merkel” hieperdepiep hoera...ik wil hier weg, u toch ook...

 • Paul Corvair

  Duitsland bepaald het beleid van de EU, erg democratisch!

 • pascal devillé

  Daar hadden we al voor gevreesd dat er niet veel zou veranderen.

 • Sobek Wessels

  Natuurlijk zal de Kapitalistische Dictatuur niet stoppen !! Dit megalomane Europa gedrocht heeft de Burgers veel Vrijheden afgenomen Veel geld gekost en veel Criminaliteit gegeven , De Rijken zijn anders nog nooit zo rijk geweest en worden onder dit Europa enkel nog rijker !! Politici geven Graag Geld weg aan de Rijken dat ze dan moeten gaan stelen bij de Burgers die zo al amper rondkomen !!

 • Marco Par

  Coalitie van de verliezers. Duitsland glijdt meer en meer af naar oude gewoontes.