“Niets aan de hand”: Franse touroperator verkoopt eerste vakanties naar Syrië

Een bezoek aan Damascus, waar de herstelwerkzaamheden in volle gang zijn, staat ook op het reisprogramma.
AFP Een bezoek aan Damascus, waar de herstelwerkzaamheden in volle gang zijn, staat ook op het reisprogramma.
De Franse touroperator Clio biedt reislustigen een wel heel avontuurlijke trip aan. Voor minder dan 3.000 euro organiseert het een tiendaagse cultuurreis naar, het door oorlog verscheurde, Syrië. Per auto, voorzien van privégids, bezoeken reislustigen onder meer de hoofdstad Damascus en het door IS-razernij vernielde, Palmyra. Het Franse ministerie van Buitenlandse zaken raadt de reis ten strengste af. “Niets aan de hand”, claimt Clio.

“Duik als eerste weer in deze geschiedenis” is de wervende tekst, waarmee Clio in geen tijd twintig avonturiers wist te strikken voor de controversiële reis. Acht jaar oorlog hebben grote wonden gelaten in het land, waardoor ook in ons land nog steeds een negatief reisadvies geldt. Maar daar lieten de cultuurliefhebbers zich dus niet door tegenhouden.

“Het was direct een succes”, zegt directeur Jean-Pierre Respaut tegen het Franse persbureau AFP. Het negatieve standpunt van het ministerie schuift hij terzijde. “De situatie is momenteel veel stabieler. In grote delen van het land is het rustig, nu het regime het grootste deel van zijn grondgebied heeft heroverd.” Respaut verwacht de reis dit jaar nog vijf keer te kunnen aanbieden.

Syrische soldaten houden de wacht tussen de puinhopen van Palmyra, een van de reisdoelen van Clio.
REUTERS Syrische soldaten houden de wacht tussen de puinhopen van Palmyra, een van de reisdoelen van Clio.

‘Taal van Jezus’

De tiendaagse rondreis gaat midden april van start. De reizigers zullen met de auto de steden Damascus en kustplaats Lataki bezoeken. De historische plaats Palmyra, waarvan tempels en beelden door extremisten van IS werden vernield, staat eveneens op het programma. Hoogtepunten zijn ook de aan de Libanese grens gelegen kruisridderburcht Crac de Chevaliers en het dorp Maaloula, waar nog in de “taal van Jezus” (Aramees) wordt gesproken.

Respaut zegt dat er alles aan gedaan is om de veiligheid van de deelnemers te garanderen. “Waar onze reizen ook heen voeren, het gaat altijd om veilige omgevingen”, claimt de reisbaas. Zijn bedrijf trekt elk jaar 15.000 klanten naar alle bestemmingen. “Plekken zoals Aleppo en de Eufraat, die niet volledig ontwapend zijn, bezoeken we niet. Op sommige delen van de reis krijgt de groep politiebegeleiding.’’

Islamitische Staat vernielde in 2015 de tempels en beelden in de historische plaats Palmyra.
AFP Islamitische Staat vernielde in 2015 de tempels en beelden in de historische plaats Palmyra.

Bewust groot risico

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken is toch echt een andere mening toegedaan. “Clio stelt zijn klanten bewust bloot aan een groot risico”, stelt het. Mocht het tot incidenten komen, dan draagt Clio daarvoor de verantwoording, is de reisorganisator meerdere keren te verstaan gegeven. “Syrië is nog altijd een land in oorlog.” Reizigers worden bij thuiskomst verhoord in het kader van de strijd tegen het terrorisme.

Reizigers worden bij thuiskomst verhoord in het kader van de strijd tegen het terrorisme

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken

“Er zijn in Syrië niet meer problemen dan in andere landen”, houdt Respaut vol. Het ministerie is volgens de Fransman voorzichtig, maar zou voor andere landen niet dezelfde houding aannemen. “We gaan ook naar Pakistan”, zegt hij. “We zijn er niet om het regime van Assad een goed imago te bezorgen. Het toerisme zal voor de Syriërs echter een middel zijn om terug te keren naar het normale leven.”

Voor het begin van de oorlog, die uitbrak in 2010 en waarbij ruim 360.000 doden vielen, ontving Syrië jaarlijks twee miljoen Europese toeristen. De reissector was goed voor drie miljard euro per jaar, meldt AFP. Een lange boycot van Syrië als toeristische bestemming zou volgens Respaut de bevolking nog veel harder raken. “Dat zou hen na een jarenlange nachtmerrie dubbel straffen.”

Bekijk ook: 

De doelwitten in Syrië werden via satellietfoto’s in kaart gebracht. Bekijk hieronder de beelden. 

Een christelijke kerk in de regio Saidnaya, waar een deel van de bevolking nog Aramees spreekt: de taal van Jezus.
EPA Een christelijke kerk in de regio Saidnaya, waar een deel van de bevolking nog Aramees spreekt: de taal van Jezus.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Els Pauwels

  amai, en wat moet je daar dan doen ? tussen het puin gaan lopen? staat er daar nog een hotel recht of waar moet je dan slapen?

 • Erwin Lauwens

  Voilà, geen reden meer om erkend te worden als politiek vluchteling. Als men er veilig kan rondreizen moet men zien dat er deftige wegen, hotels, bars enz. zijn dus is er werk genoeg voor iedereen. Het enige probleem kunnen nog wat achtergebleven blindgangers, boobytraps en bermbommen zijn maar een korte opleiding bij Dovo kan toch geregeld worden?

 • guido vermeyen

  Zo gehoord ? Alles is veilig...nu nog De block verwittigen dat de kust ginder veilig is, en misschien de Syrische vluchtelingen aansporen de boel ginds her op te bouwen...veel werk aan de winkel voor de ingenieurs, architecten.....

 • danny janssens

  Een nieuwe vorm van reizen........ramptoerisme. Zou de verplaatsing klimaatvriendelijk zijn?

 • Eric Loyens

  Diegene die daar naar toe gaan om te kikken op demiserie van de bewoners daar is echt een hoek af