“Niet jullie zaak”: China pareert kritiek op strenge veiligheidswet voor Hongkong, terwijl politie eerste arrestaties uitvoert

Waterkanon ingezet bij nieuwe protesten

Controle op straat gisteren tijdens een pro-democratisch protest in Hongkong.
EPA Controle op straat gisteren tijdens een pro-democratisch protest in Hongkong.
China heeft de internationale kritiek op de nieuwe veiligheidswet voor Hongkong gepareerd door te zeggen dat andere landen zich er niet mee moeten bemoeien. In de regio zijn ondertussen de eerste arrestaties op basis van de wet uitgevoerd: een man die een pro-onafhankelijkheidsvlag toonde op straat, werd als eerste opgepakt. In totaal werden 180 personen gearresteerd, onder wie zeven voor het overtreden van de veiligheidswet.

Het is vandaag exact 23 jaar geleden dat de voormalige Britse kroonkolonie werd overgedragen aan China. Die verjaardag wordt van overheidswege gevierd, maar tegenstanders van het Chinese regime gebruiken de herdenking om voor de eerste keer sinds de invoering van de nieuwe veiligheidswet gisteren op straat te komen. De politie zette het waterkanon en pepperspray in om de demonstranten uit elkaar te drijven. Volgens persbureau Reuters zijn “duizenden" mensen naar buiten getrokken om te protesteren tegen de nieuwe wet. Er werden leuzen gescandeerd als “verzet tot het einde” en “Hongkong onafhankelijk”, ondanks het risico op arrestaties onder de nieuwe wet.

Die stelt strenge straffen op terrorisme, ondermijning van het centraal gezag, streven naar onafhankelijkheid en samenspanning met buitenlandse krachten. Daarop kan een levenslange celstraf komen te staan, maakte China gisteren bekend. De wet is meteen van kracht geworden en geldt zowel voor inwoners van Hongkong als voor mensen die daar tijdelijk verblijven. Grote vraag is echter wie zal bepalen wat precies de definitie is van termen als “ondermijning van het gezag” en “samenspanning”. Tegenstanders van het Chinese regime vrezen willekeur bij arrestaties en berechtingen.

Eerste arrestaties

Volgens de woordvoerder van de politie in Hongkong zal sowieso iedereen die pro-onafhankelijkheidssymbolen toont op straat opgepakt en berecht kunnen worden op basis van de nieuwe wet. Dat gebeurde vanmorgen al meteen na het in voege treden van de wet, toen ondanks de risico’s toch nog pro-democratische demonstranten de straat op trokken om te protesteren. De politie postte zelf foto’s op Twitter van de arrestatie van een man die een pro-onafhankelijkheidsvlag toonde op straat, en een t-shirt met de tekst ‘Free Hong Kong’ aan had. 

In totaal werden 180 demonstranten gearresteerd, volgens de politie ook voor wapenbezit en weerspannigheid. Bij zeven van hen ging het om arrestaties omwille van overtredingen van de nieuwe veiligheidswet.

De politie hanteert sinds gisteren ook een nieuwe, paarse vlag, waarmee het demonstranten waarschuwt dat ze vlaggen of banners tonen, slogans roepen of zich zo gedragen dat ze “de bedoeling hebben zich af te scheuren of de staat te ondermijnen”, wat een inbreuk kan zijn tegen de nieuwe wet. “U kan worden opgepakt en vervolgd”, valt er nog te lezen.

“Het is jullie zaak niet”

De internationale gemeenschap waaronder de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Japan, reageerde kritisch en bezorgd op de goedkeuring van de veiligheidswet door het Chinese Volkscongres. De VS spraken zich eveneens kritisch uit. 

"Wat is er met jullie aan de hand? Het is jullie zaak niet", reageerde Zhang Xiaoming van het Hongkong- en Macao-bureau van de Chinese Staatsraad. "De landen die nu zeggen dat ze strenge sancties willen opleggen aan Chinese regeringsfunctionarissen. Dat is de logica van bandieten.”

Volgens Zhang is er breed overleg met mensen uit Hongkong geweest over de wet. Hij pareerde de kritiek dat de wet de autonomie van Hongkong zou ondergraven. "Als we dat zouden willen, zijn we in staat om het strafrecht- en procedures en de nationale veiligheidswetten in Hongkong in te voeren. Waarom zouden we dan zo veel moeite doen voor een speciaal op maat gemaakte wet voor Hongkong?”

EPA

Berecht op Chinese vasteland

Zhang meldde ook dat verdachten die worden gearresteerd door het speciale veiligheidsbureau in Hongkong op verdenking van het overtreden van de nieuwe wet op het Chinese vasteland zullen worden berecht. Volgens de functionaris valt het veiligheidsbureau onder de Chinese wet en kan van het rechtssysteem van Hongkong niet worden verwacht dat het de wetten van het Chinese vasteland implementeert.

Hongkong was lang een Britse kroonkolonie, maar werd in 1997 aan China overgedragen als een ‘speciale regio’. In een internationaal verdrag verbond China zich ertoe de speciale status van het gebied voor minstens 50 jaar te handhaven. Daardoor kon Hongkong de voorbije 23 jaar uitgroeien tot een welvarende regio met een belangrijke internationaal financieel centrum. Veel inwoners voelen zich niet gebonden aan China, en verkiezen het westers geïnspireerde rechtssysteem boven het Chinese. Dat eigen rechtssysteem wordt nu echter stelselmatig uitgehold door de Chinese inmenging, vrezen veel burgers.

Taiwan opent kantoor om Hongkongers te helpen immigreren

 De regering van Taiwan heeft ondertussen een nieuw kantoor geopend waar Hongkongers geholpen worden om asiel aan te vragen en te immigreren naar Taiwan. Bij de openingsceremonie van het kantoor, dat zich in hoofdstad Taipei bevindt, zei de Taiwanese minister Chen Ming-tong dat het nieuwe kantoor Taiwan in staat zal stellen steun te betuigen aan de democratie en vrijheid van Hongkong.

Volgens Chen zullen de ambtenaren in het kantoor Hongkongers die in Taiwan willen studeren, werken of investeren, helpen.

Taiwan heeft sinds 1949 een onafhankelijke regering. Maar China beschouwt het democratische eiland als een deel van zijn grondgebied.

EPA7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Taiwan is het enig echte democratische land in die regio. China wordt zo opgehemeld in Europa en elders dat China druk uitoefent om Taiwan niet uit te nodigen voor conferenties en beurzen en andere bijeenkomsten in Europa. Verkies Taiwan boven China. De maskers vallen af. Laten we ook zelf alles produceren.

 • lucien lemahieu

  mag china zich ook bemoeien met de vele Belgische regeringen

 • Gino Denil

  Er was een overeenkomst die China geschonden heeft. Terecht dus dat er op gereageerd wordt. Misschien moeten Europa en DE VS nu vooral Taiwan beter economisch en militair steunen. Om te voorkomen dat hen hetzelfde lot beschoren wordt.

 • victor vandesande

  Voor wie het nog niet wist China is gewoon de grootste dictatuur ter wereld geleid door kapitaalcommunisten... is nu dus bevestigd.

 • Rudi Vranken

  China zorgt voor zeer grote instabiliteit in de wereld en is momenteel een groot gevaar voor de wereldvrede. Europa moet onmiddellijk economische maatregelen instellen tegen China zoals U.S.A, Australië en Nieuw-Zeeland reeds van plan zijn. Nu reageren is erger voorkomen. Trouwens al onze burgers kunnen ook een handje helpen, koop geen Chinese producten maar koop Europees. Net elektrische fiets gekocht, vraag na waar fiets vandaan komt en koop lekker een Vlaamse fiets. Rudi Vranken