"Netwerk van 250 handelszaken in Spanje financiert jihadisten"

REUTERS
Spanje is één van de financiële centra van de jihad in Syrië en Irak, zo blijkt uit een bericht van El Pais. Volgens de Spaanse kwaliteitskrant bestaat er een netwerk van zo'n 250 handelszaken dat geld inzamelt voor de islamistische terreurgroepen IS of al-Nusra. Het gaat om heel verschillende handelszaken, van telefoonwinkels tot slagers en kruidenierszaken. El Pais baseert zijn informatie op bronnen bij de inlichtingendiensten.

De kleine bedrijfjes zenden geld naar de jihadisten, zonder enige vorm van controle. Ze maken gebruik van het traditionele hawala-geldtransfersysteem, dat volledig gebaseerd is op vertrouwen. Het systeem wordt in Spanje door 150.000 moslims gehanteerd om geld te zenden naar hun vaderland. Omdat het zich buiten het banksysteem bevindt -het maakt gebruik van vertrouwenspersonen- is er geen controle op. In Spanje zijn het vooral Pakistanen die een rol spelen in het hawala-systeem.

"De jihadisten zijn niet alleen terroristen aan het rekruteren in Spanje, ze zorgen ook voor de financiering vanuit Spanje", citeert de krant een bron bij de autoriteiten. Volgens hem is het netwerk onlangs sterk uitgebreid.