"Negen doden bij Israëlische bombardementen op Syrië"

Persagentschap Sana toonde beelden die van de bombardementen zouden zijn.
AFP Persagentschap Sana toonde beelden die van de bombardementen zouden zijn.
Volgens Syrische media heeft Israël gisterenavond bombardementen uitgevoerd op Syrische militaire doelwitten. De luchtafweer van het Syrische leger onderschepte twee raketten in de regio Al-Kiswah, niet ver ten zuiden van de hoofdstad Damascus. Dat meldt het staatspersagentschap Sana. 

Volgens de Britse ngo Syrisch observatorium voor de mensenrechten kwamen er minstens negen pro-Syrische soldaten om.

Het Syrisch observatorium zegt dat het doel van de aanval een wapendepot was van de Iraanse Revolutionaire Garde, die het Syrische regimeleger ondersteunt. Daarnaast waren er ook strijders van de Libanese sjiitische beweging Hezbollah aanwezig op de basis. De bombardementen zouden veel schade hebben aangericht. "Negen strijders van de Revolutionaire Garde of van pro-Iraanse sjiitische milities zijn gedood", zegt directeur Rami Abdel Rahmane.

Bombardementen op Iraanse doelwitten in Syrië worden geregeld toegeschreven aan Israël, meest recent nog op zondag 29 april. Bij luchtaanvallen op meerdere doelwitten zouden toen in totaal minstens 26 mensen zijn gedood. Steevast bekent noch ontkent Israël.

"Ongewone activiteiten"

Niet lang voor de bombardementen van dinsdag, vlak nadat Amerikaans president Donald Trump had bekendgemaakt dat de Verenigde Staten uit het nucleaire akkoord met Iran zouden stappen, had Israël nog aangekondigd dat het zijn leger op de Golanhoogvlakte, op de grens met onder meer Syrië en Libanon, in staat van paraatheid bracht. Het land zei "ongewone activiteiten van Iraanse troepen in Syrië" te hebben waargenomen.

Volgens een woordvoerder in Tel Aviv werden reservisten gemobiliseerd en werd de lokale autoriteiten opgedragen om de schuilkelders open te stellen en in gereedheid te brengen. "Er zijn afweersystemen opgesteld en soldaten zijn waakzaam voor een aanval", luidde het.

De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman gaf op Twitter aan dat hij zijn Amerikaanse ambtsgenoot Jim Mattis op de hoogte had gesteld van de situatie.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN BRUSSEL

  De Boden draaien helemaal niet door. Het wat ze altijd doen. Zo weet de tegenstander wat hem te wachten staat.

 • najima eljalti

  Joden beginnen serieus door te draaien, ik vrees voor een zeer gevaarlijke escalatie.

 • Bernaerts Diane

  Ze hadden Mattis op de hoogte gesteld? En die heeft niets gedaan om dit te voorkomen, of erger: zijn zegen gegeven? Dan zijn de VS medeplichtig.

 • johan debue

  Allemaal propaganda overdrijven om toch maar hun geheime plan te kunnen verwezenlijken.Iedereen met een beetje verstand weet het ,het is zo doorzichtig en doorstekt van de leugens.

 • Ronny Biesen

  Daar gaan we. Israel heeft het op Iran en Amerika steunt die Israelische leugenaars. Ongelooflijk, Assad schiet en vergast zijn eigen volk en Israel schiet op Iraniers. Zijn die mensen nog normaal?