"Nederlandse soldaten verkracht bij ontgroeningsritueel"

Nederlandse militairen op Sint-Maarten na de doortocht van orkaan Irma. Illustratiebeeld.
REUTERS Nederlandse militairen op Sint-Maarten na de doortocht van orkaan Irma. Illustratiebeeld.
Drie Nederlandse soldaten zijn bij hun eenheid in Schaarsbergen gepest, mishandeld, aangerand en verkracht. De daders zouden sergeanten en korporaals uit dezelfde eenheid zijn. Dat zeggen de drie soldaten vandaag in een gesprek met de Volkskrant. Ze hebben de eenheid in 2014 vanwege de incidenten verlaten.

Hun verhaal wordt ondersteund door onderzoek. Defensie heeft naar aanleiding van de incidenten vier militairen gestraft. Sommige misdragingen behoorden tot ontgroeningsrituelen voor nieuwkomers. De soldaten zeggen in de krant dat er over hen heen werd geplast, dat ze gedwongen werden om drugs te gebruiken en anaal werden verkracht.

Geen strafrechtelijk onderzoek

Een Commissie van Huishoudelijk Onderzoek (CvHO) onderzocht de klachten in 2013, maar achtte ze niet allemaal bewezen. Van de klachten die wel strafbaar werden geacht, deed defensie in 2013 aangifte. Ondanks de aangifte van Defensie besloot het Openbaar Ministerie (OM) geen strafrechtelijk onderzoek naar de misdragingen te doen. 

"De betrokken militairen wilden alle drie zelf geen aangifte doen, maar ook geen enkele verklaring afleggen", aldus het OM in de krant. Volgens Ruth Jager, advocaat van een van de soldaten, had het OM op eigen initiatief onderzoek moeten doen.

Ondersteuning

Het ministerie van Defensie laat in een reactie weten dat het beschreven gedrag volstrekt ontoelaatbaar is en niet past bij de krijgsmacht. "Iedereen binnen de krijgsmacht moet kunnen rekenen op een veilige werkomgeving. Defensie is er alles aan gelegen om de slachtoffers ondersteuning te bieden waar zij behoefte aan hebben."

Volgens Defensie is er bij het onderzoek in 2013 maar een beperkt aantal incidenten aan het licht gekomen. "Recentelijk is er aangifte gedaan bij de Koninklijke Marechaussee die kennelijk meer betreft. Defensie wacht de uitkomsten van het onderzoek naar deze aangifte af." Die aangifte is gedaan door een van de soldaten.

"Onmiddellijk stoppen"

Inwijdingsrituelen bij militairen moeten onmiddellijk stoppen, zo reageert voorzitter Anne-Marie Snels van de vakbond AFMP. "Het is niet de eerste keer dat het mis gaat. Militairen moeten in een veilige omgeving hun werk kunnen doen, die rituelen moeten daarom onmiddellijk stoppen." Snels vindt ook dat er veel harder moeten worden opgetreden tegen de daders. "Ik heb begrepen dat degenen die hier achter zitten, werden overgeplaatst. Maar ze hadden hiervoor gestraft worden. Ze konden nu op een andere plek er gewoon mee doorgaan."

Ook de militaire vakbond VBM wil af van de rituelen. "Het is een zwaar en intensief beroep waarvoor iemand zo goed en professioneel mogelijk voor moet worden opgeleid. Daar passen geen rituelen bij waar mensen bij worden vernederd", aldus voorzitter Jean Debie.

'Het is een zwaar en intensief beroep waarvoor iemand zo goed en professioneel mogelijk voor moet worden opgeleid. Daar passen geen rituelen bij waar mensen bij worden vernederd'

Jean Debie, militaire vakbond VBM

Hij noemt de incidenten in Schaarsbergen zeer ernstig. "We willen militairen ook op het hart drukken dat ze dergelijke opdrachten niet op hoeven te volgen. Je moet ook weten welke bevelen je opvolgt en dat is bij vernedering natuurlijk onzin."
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Murat Ascioglu

  Als het over Erdogan ging hadden ze vollebak opmerkingen gezet en hier zie ik maar vijf opmerkingen

 • Paul Jansen

  Kijk dit is nu erger dan die Hollywood affaire en deze zaken gaan meestal in de doofpot. En dat in Nederland, het land dat met het vingertje wijst naar de andere landen als het over mensenrechten gaat. We kunnen ons goed inbeelden dat deze zaken ook in het Belgisch leger gebeuren, maar het zijn soldaten en geen TV of filmsterren die in de schijnwerper willen staan, dus wie is geinteresseerd?

 • Marc Wajer

  Allez?! En ik lees hier altijd dat het gerecht in België zo laks en slecht is...

 • rebecca tanghe

  Zo erg!! Geen woorden voor..

 • ronny cuypers

  Verbied nu eindelijk eens alle ontgroeningsrituelen. Ze zijn stuk voor stuk mensonterend en beschamend. Zowel in het leger als aan de universiteiten als eender waar.