“Nederlandse politie infiltreerde in terreurcel die aanslag wilde plegen”

Beelden van de arrestaties in het terrorismeonderzoek
Landelijk Politie Eenheid Beelden van de arrestaties in het terrorismeonderzoek
De terreurcel die in Nederland een aanslag wilde plegen tijdens een evenement, werd al maanden door de politie gevolgd. Een infiltrant legde contact, en kon zo van dichtbij volgen wat de plannen waren. Ook leverde de politie wapens aan de cel.

Dat melden  Het Nederlandse RTL Nieuws en NRC naar aanleiding van eigen onderzoek. De aanslag zou eerst gepland zijn in augustus, maar werd uitgesteld omdat voorbereidingen nog niet ver genoeg gevorderd waren. Uiteindelijk werden zeven verdachten die betrokken zouden zijn bij de plannen eind september opgepakt.

In april werd het politieonderzoek gestart, nadat de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) de groep en diens plannen op het spoor kwam. Vervolgens zou “alles uit de kast zijn gehaald” om een aanslag te voorkomen. Infiltratie in de terreurcel was daar onderdeel van, meldt RTL-verslaggever Jeroen Wetzels.

De undercoveragent legde contact met hoofdverdachte Hardi N., aan wie hij zich voordeed als leverancier van de spullen die nodig zijn voor een aanslag. Later kwam er nog een infiltrant bij. Door het onderzoek komt de politie aan zeven verdachten, allen mannen tussen de 18 en 34 jaar. Van hen waren drie mannen al eerder veroordeeld omdat ze wilden afreizen naar het strijdgebied van IS.

Het OM wil niet bevestigen of er inderdaad geïnfiltreerd is in de terreurcel. “We hebben eerder aangegeven dat er veel bijzondere opsporingsmiddelen zijn ingezet", meldt een woordvoerder van het Landelijk Parket. “Een toelichting daarop komt bij de rechtbank, maar niet nu in de media."
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lodewijk maesen

  advocaat zal hun wel vrijpraten of voor lichte straf zorgen..

 • dirk vanderaa

  Weer eens veroordelen en dan na enkele jaren terug loslaten. Ze zullen daartegen waarschijnlijk heel braaf geworden zijn en gezworen hebben geen aanslagen te zullen plegen. Jongens toch, in de middeleeuwen bestond er een vergeetput. Voor dergelijke individuen zou dit terug mogen ingevoerd worden.

 • Eric Deleu

  Terreurcel van wie ? Mag men de godsdienst niet meer vernoemen in newsspeak ? Waarom niet meer de term verwarden ?

 • Ronald Beintema

  Respect voor deze professionals!!! En nu het gajes 50 jaar opsluiten en daarna uitzetten!!!