Ga naar de mobiele website
^ Top

"Nederlandse journalisten ontvoerd in Colombia zijn vrijgelaten"

REUTERS
Derk Bolt en Eugenio Follender, de twee Nederlandse journalisten die vorige week zaterdag zijn ontvoerd door de Colombiaanse rebellengroep ELN, zijn vrijgelaten. De presentator en cameraman van het programma 'Spoorloos' zouden in goede conditie zijn. Dat meldt de rebellengroep zelf. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kon de vrijlating van de twee nog niet direct bevestigen.

Bolt en Follender waren in Norte de Santander, een deelstaat in het noordoosten van Colombia, voor opnames van hun programma. Ze werden er gekidnapt door de guerrillabeweging ELN, het 'Nationaal Bevrijdingsleger'. De ELN-rebellen zwaaien in die regio de plak. 

ELN heeft zelf hun vrijlating bevestigd, maar details over waar de twee werden vastgehouden, waar ze nu zijn of waar ze naartoe worden gebracht, zijn niet vrijgegeven. 

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kon de vrijlating van de twee nog niet direct bevestigen.

Gekend voor kidnappings
De Colombiaanse politie wees al snel in de richting van ELN, de tweede grootste rebellengroep in het land. De guerrilla's staan bekend voor hun vele kidnappings. In de jaren '80 en '90, de invloedrijkste jaren van ELN, was het losgeld van ontvoeringen hun grootste bron van inkomsten. De laatste jaren is hun invloed echter serieus afgenomen. De groep telt nu zo'n 2.000 leden. De rebellen verliezen ook vaker in gevechten met de Colombiaanse veiligheidsdiensten.

ELN-leiders voeren al enkele maanden vredesonderhandelingen met de regering in Colombia, maar die lopen spaak. De grote voorwaarde die de regering oplegt, is dat de rebellen stoppen met ontvoeringen.

Meer over1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Rot Op

    Tegenwoordig doen ze aan spionage

Gesponsord

Meld een bug