“Nederlandse journaliste had relatie met Syriër verdacht van banden met terreurorganisatie”

Ans Boersma
ANP Ans Boersma
In Nederland is een freelance correspondente van Het Financieele Dagblad (FD) aan de deur gezet, nadat aan het licht kwam dat de vrouw informatie achterhield over haar relatie met een Syriër die afgelopen najaar in Nederland werd gearresteerd op verdenking van deelname aan de terroristische organisatie Jabhat al-Nusra.

Ans Boersma ging in 2017 als freelance correspondente voor het Het Financieele Dagblad aan de slag in Turkije. “Voorafgaand aan haar benoeming werd haar eind 2016 nadrukkelijk gevraagd naar de beweegredenen om zich in Turkije te willen vestigen. Daarbij is expliciet de vraag gesteld of er persoonlijke motieven ten grondslag lagen om naar Turkije te willen gaan, zoals een relatie. Haar antwoord was ontkennend”, aldus het FD.

Als de krant had geweten dat Ans Boersma een jaar eerder een relatie had gehad met een Syriër die via Turkije naar Nederland was gevlucht, zou dat een belangrijke reden zijn geweest om haar niet als freelance correspondent aan te trekken, luidt het.

Ook toen haar ex in november 2017 in Nederland in de publiciteit kwam na een bezoek aan een bijeenkomst van de activistische organisatie groep ’Raqqa is Being Slaughtered Silently’, die wantoestanden in Syrië onder de aandacht brengt, en toen hij oktober 2018 werd gearresteerd, liet de vrouw na om de hoofdredactie te informeren over haar voormalige relatie.
 “De hoofdredactie is diep teleurgesteld over haar nalatigheid. De vertrouwensrelatie is hierdoor ernstig geschaad. Om deze reden heeft het FD vrijdag aan Ans Boersma meegedeeld dat zij niet meer voor ons kan werken”, luidt het bij het FD.

Gisteren werd de vrouw door Turkije het land uitgezet, omdat het Openbaar Ministerie haar daar verdenkt van valsheid in geschrifte. Turkije liet weten dat de uitzetting gebeurde omdat Boersma banden zou hebben met Jabhat al-Nusra.

Boersma schreeft voor het FD niet over de oorlog in Syrië of vluchtelingen. Haar opdracht als correspondent was om zich te richten op economische en politieke onderwerpen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.