“Nederlandse inlichtingendiensten luisterden België jarenlang af”: “Het is eten of gegeten worden”

De Nederlandse inlichtingendiensten waren, in tegenstelling tot de Belgische, betrokken partij inzake Crypto AG, een Zwitsers bedrijf dat stiekem in handen was van de CIA en de Duitse Bundesnachrichtendienst.
EPA De Nederlandse inlichtingendiensten waren, in tegenstelling tot de Belgische, betrokken partij inzake Crypto AG, een Zwitsers bedrijf dat stiekem in handen was van de CIA en de Duitse Bundesnachrichtendienst.
De onthulling dat de Amerikaanse (CIA) en (West-)Duitse (BND) inlichtingendiensten decennialang vijandige en bevriende naties afluisterden via een Zwitsers bedrijf dat ze stiekem controleerden, krijgt nog een staartje. De Nederlandse inlichtingendiensten waren, in tegenstelling tot de Belgische, betrokken partij in ‘Operatie Rubicon’, wat impliceert dat de Nederlanders ons mogelijks jarenlang hebben afgeluisterd. Het Nederlandse onderzoeksplatform Argos van de VPRO kon Duitse rapporten inkijken.

The Washington Post en de Duitse publieke tv-zender ZDF brachten vorige week “één van de meest succesvolle inlichtingenoperaties sinds de Tweede Wereldoorlog” aan het licht. De CIA en de BND kochten in 1970 in het geheim voor 25 miljoen Zwiterse frank het bedrijf Crypto AG, dat toen al een wereldspeler was op het vlak van versleutelde communicatie. Hun onkraakbare geachte communicatieapparaten werden zowel door NAVO-landen als door dubieuze regimes gebruikt. Eens de overname van het bedrijf uit de Zwitserse stad Zug een feit was, namen de CIA en de BND de bedrijfsvoering over en verkochten ze heimelijk afgezwakte apparaten aan niet-bevriende landen. De CIA en de BND konden vanaf toen decennialang informatie onderscheppen uit Iran, Irak, Libië en talloze andere landen.

Diplomatiek centrum Brussel

De Amerikanen wilden in tegenstelling tot de Duitsers nog een stap verder gaan. Ook bevriende landen die deel uitmaakten van de NAVO moesten afgeluisterd worden. De VS vertrouwden met name de zuidflank van het militair bondgenootschap - Turkije, Griekenland, Spanje en Portugal - niet genoeg. Wegens het diplomatieke centrum Brussel was ons land hetzelfde lot toebedeeld. Het NAVO-hoofdkwartier bevond zich al in Brussel, en meer en meer kantoren van de Europese Economische Gemeenschap (E.E.G.), de voorloper van de EU, verhuisden naar de hoofdstad.

De Duitsers stonden weigerachtig om de Turkse bondgenoten af te luisteren en kwamen zo in conflict met de CIA, waardoor de Amerikanen beroep deden op de Nederlanders. Het Eindhovense elektronicaconcern Philips en hun Duitse collega’s van Siemens hadden daarvoor al samengewerkt aan de ontwikkeling van de zwaarbeveiligde telexmachine ‘Aroflex’. Deze raakte ingeburgerd voor geheime communicatie tussen NAVO-lidstaten. Op vraag van de Amerikanen ontwikkelde Philips stiekem de ‘Beroflex’, die helemaal hetzelfde oogde, maar een zwakker versleutelingsalgoritme had. Eens de verouderde Aroflex-apparatuur was vervangen, konden de Amerikanen met de nieuwe telexmachines Turkse militaire informatie onderscheppen. 

Nederland was vanaf dan betrokken partij, net als onder meer het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zweden en Denemarken. Het leidde ertoe dat de inlichtingendienst van de Nederlandse marine zelf bepaalde communicatie (waaronder Belgische) kon opvangen en kraken. Volgens Argos overhandigde de afluisterdienst op dagelijkse basis rapporten vol onderschepte berichten aan de Nederlandse ministeries van Buitenlandse Zaken, Algemene Zaken (Binnenland) en Defensie.

Het is een illusie te denken dat inlichtingendiensten elkaar niet afluisteren

Ben Bot, voormalig Nederlands buitenlandminister

Argos legde enkele vragen voor aan Ben Bot, voormalig Nederlands buitenlandminister. Hij was niet op de hoogte van Operatie Rubicon, maar is er niet verwonderd over (vanaf 40:50 in de radio-uitzending) “want in de wereld van de inlichtingensfeer verbaast mij nu eenmaal niets. (...) Het is een illusie te denken dat inlichtingendiensten elkaar niet afluisteren. Als je de apparatuur hebt, dan wordt die gebruikt.”

Hij wordt hierin bijgetreden door computerhoogleraar Bart Jacobs: ”Het is eten of gegeten worden. Als je niet voldoende kennisniveau hebt, word je gegeten. Dit is hoe de wereld functioneert. Als België het niet leuk vindt dat ze jarenlang door een bevriend land zijn afgeluisterd, dan hebben ze kennelijk onvoldoende geïnvesteerd om ook op het hoogste niveau hierin mee te draaien.”

Lees ook:  Militaire inlichtingendienst bestudeert mogelijke omvang van afluisterpraktijken
56 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • danny janssens

  Ze moeten natuurlijk zeker zijn dat BDW hen met geen tekort van 12 miljard zal opscheppen als Vlaanderen bij Nederland gaat

 • Ronald Van Beneden

  Van je buren moet je het hebben. Of was het de bedoeling van om het meest belastingen ontwijken in het belang van het land?

 • RENE LENAERTS

  Wat kan voor de Hollanders zo belangrijk zijn in België dat ze ons zouden afluisteren?

 • wim CLAES

  waarom verbaast me dit weer niks...

 • Saadia Sellak

  Ik lees hier dat vele Vlamingen zichzelf onderschatten en de Hollanders overschatten. Ik heb ruime ervaring met beiden en ik vind dat Hollanders juist een hoop van België kunnen leren. Vlamingen zijn juist veel meer doordacht en kunnen een probleem op meerdere manieren zien en oplossen. Hollanders zijn te overhaast, soms oogkleppen op en trekken te snel conclusies waar je ze nauwelijks nog vanaf krijgt.