"Nederlandse EU-gezant uit Tanzania gezet"

De president van Tanzania,  John Pombe Magufuli.
AFP De president van Tanzania, John Pombe Magufuli.
De regering van Tanzania heeft de Nederlandse topdiplomaat Roeland van de Geer het land uitgezet. Dat meldt de Indian Ocean Newsletter, een krant die als betrouwbaar en onafhankelijk wordt gezien. Dat schrijft de Nederlandse krant De Telegraaf.

Van de Geer is het hoofd van de diplomatieke delegatie van de Europese Unie. Hij staat bekend om zijn "openhartigheid" en "mondigheid" en zou te openlijk kritisch zijn geweest over het thema mensenrechten.

lees verder onder de tweet:

Lokale media wijzen op een eerder statement van de EU, waarin lidstaten werden aangemoedigd om de "recente ontwikkelingen" in Tanzania te hekelen die "democratische rechten ondermijnen".'

Dat statement volgde op de dood van een studente, de aanval op een oppositiefiguur en de vermissing van meerdere journalisten.
Waarom Van de Geer daadwerkelijk is weggestuurd, is niet duidelijk. 

Zieke Máxima

De Rijksvoorlichtingsdienst ontkent "stellig" dat het besluit van de Nederlandse koningin Máxima, die een bezoek aan het land namens de VN moest afzeggen wegens darmklachten, iets met de maatregel te maken heeft.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • JAN KAPOEN

    Typisch voor de EU : zich overal moeien terwijl het in Europa volledig mank loopt. Zelfs om het uur te veranderen hebben ze 2 jaar nodig. Hun zwak beslissingsbeleid is te gek voor woorden.