“Nederlandse Bollenstreek kan drukte niet meer aan”

In de Keukenhof, een park bij Lisse in Zuid-Holland, zorgen ruim zeven miljoen tulpen, narcissen en hyacinten voor 32 hectare aan geur en kleur.
Photo News In de Keukenhof, een park bij Lisse in Zuid-Holland, zorgen ruim zeven miljoen tulpen, narcissen en hyacinten voor 32 hectare aan geur en kleur.
De wegen in de Bollenstreek in Nederland zaten tijdens het paasweekend zo verstopt dat de Keukenhof - de grootste bloementuin ter wereld - mensen opriep om thuis te blijven. Volgens Keukenhof-directeur Bart Siemerink kan de regio de toenemende drukte niet meer aan. “Voor bewoners en ondernemers is deze situatie onacceptabel.’’

Uren in de file op een dichtgeslibde provinciale weg: duizenden mensen die zaterdag en zondag een bezoekje planden aan het bekende bloemenpark in Lisse in Zuid-Holland, hadden zich het prachtige paasweekend toch wat anders voorgesteld. Het verkeer stond muurvast. Op het parkeerterrein van de Keukenhof kon gewoon geen auto meer bij. 

De ANWB waarschuwde dat het zinloos was om nog naar Lisse te komen. Gefrustreerde automobilisten stopten zelfs op de pechstrook van de autostrade om dan maar van achter de vangrail foto's van de bloeiende tulpenvelden te maken.

Stralende zon

Maar liefst 200.000 bezoekers trok de Keukenhof in vier dagen tijd. Tweeënhalf keer zoveel als vorig jaar tijdens het paasweekend, toen 80.000 mensen het park bezochten. Directeur Bart Siemerink kan zich niet herinneren dat het eerder zo druk was in de Keukenhof als afgelopen weekend. 

“Vorig jaar viel Pasen drie weken eerder en lag de temperatuur aanzienlijk lager. Nu viel het paasweekend, waarin altijd veel toeristen in het land zijn, samen met het hoogtepunt van de bloeiperiode en prachtig weer. 
23 graden met stralende zon: dan willen mensen naar buiten. Genieten van wat momenteel het mooiste stukje van de wereld is.’’

Photo News

Volgens NBTC Holland Marketing waren er in totaal in Nederland in het paasweekend ongeveer een miljoen toeristen uit het buitenland, 150.000 meer dan vorig jaar. Ongeveer tweederde kwam uit Duitsland, 25 procent uit België. Zo’n 350.000 Nederlanders gingen op vakantie in eigen land. 

REUTERS

Recorddrukte

De afgelopen zes jaar is het aantal bezoekers aan Keukenhof gestegen van 800.000 tot 1,4 miljoen per jaar. Op zonnige zondagen in april trekt het park soms wel 55.000 bezoekers - meer dan de Efteling op een topdag trekt. “De tulp is ons nationale icoon, ze wordt elk jaar populairder’’, verklaart Siemerink. “Dat zal komende jaren niet minder worden.’’ 

Keukenhof zelf kan die groeiende drukte volgens hem wel aan. “In het park is het ook heel druk, maar iedereen kan nog steeds foto's nemen. Daar houden we in ons ontwerp rekening mee. We hebben 32 hectare aan bloemen en zeventien kilometer aan wandelpaden.’’

Photo News

“Onacceptabel”

Maar voor de omgeving ligt dat anders. Eind vorige maand startten telers in de Bollenstreek al een campagne om toeristen uit hun velden te weren die - op zoek naar de beste plek om een selfie te maken - de bloemen vertrappen. 

En ook het wegennet in de regio kan de drukte dus niet meer aan. “Van de vierbaanswegen  in Noord-Holland ga je hier ineens over op een tweebaansweg. Iedereen heeft last van die flessenhals. Niet alleen mensen die komen voor de bloemen, maar ook strandgangers en hulpdiensten. Voor bewoners en ondernemers in de Bollenstreek is deze situatie onacceptabel.’’

EPA

Meer pendelbussen inzetten is volgens de directeur geen oplossing. “Dat zouden we dolgraag doen, maar dan heb je eerste een aparte busbaan nodig, anders staan die bussen alsnog in de file. Het openbaar vervoer-netwerk in de Bollenstreek is hopeloos verouderd.’’ 

Uitbreiden van het wegennet is volgens hem de enige oplossing. “Daar pleiten wij al jaren voor. We hebben de provincies Noord- en Zuid-Holland en gemeenten Lisse,  Hillegom, Teylingen en Haarlemmermeer zelfs aangeboden om daaraan mee te betalen, maar er ligt nog niet eens een plan. Het is de hoogste tijd dat de verkeerswethouders en gedeputeerden daarmee aan de slag gaan.’’

EPA

Bekijk ook:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Bix Froefel

    Haha sukkels. Ik ga naar Brussels Floralia en dat is veel mooier en verfijnder, kan je rustig iets eten en drinken. Maar ja, veel mensen hebben er geen ticket voor over. Liever honderden kilometers rijden om gratis de bloemen te kunnen vertrappelen. Fijn voor die bloemendaar ook al die uitstoot. Maar iedereen doet dat maar 1 keer voor de "beleving" en trekt zich niets aan van het gevolg van hun "reclame" op instagram en fakebook.

  • José verdonck

    Gaan de groenen daar nu ook de diesels verbieden? Dit is voor mensen die van bloemen en groen houden.

  • Alain Terrieur

    Tip: ook in polders van Zeeuws-Vlaanderen en het noorden van het Waasland liggen tulpenvelden (Hulst, Graauw, Clinge, Kieldrecht). Ik heb ze maandag bezocht en kwam welgeteld 6 andere mensen tegen die foto's aan het nemen waren.