“Nederlands ‘spookgezin’ in Ruinerwold was lid van Moonsekte”

Links de 25-jarige zoon, die zelf om hulp had gevraagd in een naburige kroeg. Rechts de Zuid-Koreaanse dominee en leider van de Moonsekte, Sun Myung Moon.
REUTERS Links de 25-jarige zoon, die zelf om hulp had gevraagd in een naburige kroeg. Rechts de Zuid-Koreaanse dominee en leider van de Moonsekte, Sun Myung Moon.
Het gezin dat zich negen jaar verborgen heeft in een afgelegen boerderij in het Nederlandse Ruinerwold, zou zich daarvoor hebben aangesloten bij de Moonsekte, ook wel moonies genoemd. Ook de Oostenrijker Josef B. (58), die het pand huurde, was lid van de sekte. 

Het gezin en Josef B. zouden elkaar via de sekte hebben leren kennen. Dat zeggen bronnen tegen de lokale televisiezender RTV Drenthe. Sinds de familie in het Nederlandse Hasselt woonde, horen ze bij de ‘Verenigingskerk’, zoals de religieuze beweging internationaal heet.

De vader van het gezin zou altijd veel goed werk hebben verricht voor de sekte. Nadat hij drie jaar geleden door een herseninfarct werd getroffen, waardoor hij deels verlamd raakte, bleef het gezin om deze reden geld van de sekte ontvangen. In de boerderij is dan ook een grote hoeveelheid cash geld gevonden.

Wim Koetsier, secretaris van de The Universal Peace Federation (UPF) - de nieuwe naam van de Moonsekte -, bevestigt dat de vader van het gezin in de jaren 80 lid was van de Nederlandse tak van de organisatie. De UPF ziet zichzelf ook niet meer als sekte. 

Eigen groep?

De oudere leden binnen de Verenigingskerk kennen de vader van het gezin in Ruinerwold als “een spiritueel persoon”. De man was kort lid van de religieuze beweging en vertrok al snel naar Duitsland. “We zijn hem toen uit het oog verloren”, zei Koetsier. De woordvoerder heeft sterk het vermoeden dat de vader, samen met iemand anders, een eigen groep is begonnen. Hij kent de 58-jarige Josef B., die als huurder van het pand is opgepakt, niet. “Die is nooit lid geweest”, aldus Koetsier. 

De wijze waarop de familie in Ruinerwold leefde staat volgens hem haaks op wat de Verenigingskerk wil uitdragen. “We zien ons als een religieuze beweging die als één gezin, met God als ouder, werkt aan een wereldvrede zoals God dat heeft bedoeld”, zei Koetsier. De Verenigingskerk treedt juist naar buiten toe. Koetsier: “We sluiten ons niet af van de maatschappij, zoals de familie dit kennelijk in Ruinerwold deed”. Een verborgen leven leiden is geen leefwijze die past binnen de visie van de Verenigingskerk, aldus Koetsier.

Moonies

Leider was de Zuid-Koreaanse dominee Sun Myung Moon. Hij riep zich in de jaren 50 uit tot messias. In 1965 werd de beweging in Nederland geïntroduceerd. Leden van de Verenigingskerk zijn heel erg in zichzelf gekeerd, en gericht op de eigen familie. Sekteleider Moon, die zeer vermogend was, overleed in 2012.

Moonies zitten verspreid over de hele wereld, de volgelingen leven van donaties. Ook het gezin dat negen jaar geïsoleerd leefde in de afgelegen boerderij in Ruinerwold, zou dus op die manier geld hebben gekregen. 

(Lees verder onder de foto)

De omstreden Zuid-Koreaanse sekteleider Sun Myung Moon overleed in 2012.
De omstreden Zuid-Koreaanse sekteleider Sun Myung Moon overleed in 2012.

Rituelen 

Het geloof van de moonsekte of de ‘Verenigingskerk’ is een mix van talloze religies. De beweging is gebaseerd op  de christelijke geloofsleer, aangevuld met confucianisme, het Koreaanse boeddhisme, taoïsme, het lokale sjamanisme en nog enkele openbaringen van Moon. Bij het einde der tijden genieten gelovigen van een bevoordeelde positie. 

Massahuwelijken zijn een handelsmerk van de Moonsekte. Daarnaast is er een wekelijkse zondagdienst en dient er vrijwilligerswerk verricht te worden. Ook zouden de leden om het halfuur in cirkels moeten bewegen. Dat zou volgens enkele bronnen alvast voor problemen hebben gezorgd in het bungalowpark waar de gezinsleden eerst werden ondergebracht. Omdat het cirkelen niet goed lukte in de bungalows, trokken de gezinsleden naar buiten. Andere bewoners van het park hadden dat al snel in de gaten en begonnen foto’s te maken van het ritueel. Daarop zou beslist zijn om het gezin ergens anders onder te brengen. 

Einde der tijden

De politie trof maandag in een afgelegen boerderij in het Drentse dorp Ruinerwold een gezin - een man en vijf kinderen- aan. Het zesde kind (25) had zelf om hulp gevraagd in een naburige kroeg. Alle kinderen beweren lid te zijn van hetzelfde gezin en al sinds 2010 in het huis te wonen. Volgens de zoon des huizes leefden ze in volledige afzondering en zouden ze hebben gewacht op het einde der tijden. Het gezin zou al jarenlang in een afgesloten ruimte verblijven.

Huurder blijft in hechtenis

Josef B., de 58-jarige huurder van het pand die werd opgepakt na de ontdekking van een van de buitenwereld verstoken gezin in het Drentse Ruinerwold, wordt verdacht van vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen. De vijftiger blijft voorlopig in voorlopige hechtenis zitten en mag alleen contact hebben met zijn advocaat.

EPA

Lees ook: Buren over Nederlands gezin dat zich afsloot van de wereld: “Het zat daar altijd potdicht” 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Henry van Engelen

  Mister Reverend Moon werd in 1960 aangezocht door de directeur van de KCIA om zijn land te vertegenwoordigen in Amerika, direkt nadat de agency was opgericht door Generaal Kim Jong Pil, een van de coup leiders die President Park aan de macht bracht en tevens familie van de diktator. In Zuid Korea heeft Moon een aantal fabrieken opgezet waaronder eentje die zware wapens en ander oorlogstuig mocht fabriceren voor de defensie van het land. Een van zijn drie zonen die nu de leiding hebben overgenome

 • Bernd Vaes

  Och ja, en morgen klinkt het alweer helemaal anders. Nu is het een TV-zender, morgen is het misschien een lokaal tabloid.

 • ilse note

  Dus zaten ze daar niet tegen hun wil? Ze hadden zoals de oudste -behalve de vader, ocharme- ook de kans om hulp te zoeken als ze daar echt weg wilden? Misschien hadden ze nu het gevoel liever als een normaal gezin bovengronds te leven? Als de vader 3j geleden verlamd geraakte, maar daarvoor steeds goed werk voor de kerk deed is er toch geen sprake van 9j? elke week zondagsdienst en vrijwilligerswerk? Dus buiten? Verder mss afgesloten, maar hadden genoeg geld en al het nodige? Raar verhaal

 • Etienne Derycker

  Beetje per beetje komt de waarheid aan het licht en verschieten zullen we waarschijnlijk nog wel.

 • BAUDOUIN HUYSVELD

  Je hebt gelijk Erwin