Nederlands onderzoek: "Deurwaarder vaak zelf verantwoordelijk voor agressie"

thinkstock
Deurwaarders die last hebben van agressieve klanten, hebben dat vaak aan zichzelf te wijten, stelt Nederlands universitair onderzoek.

Deurwaarders worden betaald voor het aantal aanmaningen dat ze bij schuldenaren afleveren en hebben daardoor haast. Die tijdsdruk zorgt voor stress en dat werkt agressie in de hand, meldt RTL Nieuws. Dat concludeert onderzoekster Marjolein Odekerken van de Universiteit Utrecht.

Het gedrag van de gerechtsdeurwaarder is volgens haar soms onrechtmatig en onbehoorlijk. Ze onderzocht waarom er bij de noorderburen steeds meer conflicten zijn die uit de hand lopen tussen gerechtsdeurwaarders en mensen met schulden. Dat ligt volgens de onderzoekster aan de mondigheid van de burger, maar ook aan veranderingen in het beroep van gerechtsdeurwaarder.

België 

In ons land is de vast recht-maatregel van toepassing: het aantal exploten bepaalt het loon van de deurwaarder, naargelang de hoogte van de hoofdsom. 

Zwaar geweld tegen deurwaarders in ons land is uitzonderlijk. In juni 2000 werden een deurwaarder en een 22-jarige stagiair-deurwaarder in Paal (Beringen) door een vijftiger doodgeschoten. Daarna pleegde hij zelfmoord. Ook een schuldenaar liet al het leven bij een boedelbeslag: toen een deurwaarder en een politieman bij een 85-jarige man in Sint-Niklaas in november 2006 langs gingen, zwaaide de bejaarde met een vuurwapen. De agent schoot hem daarop neer. De man overleed aan zijn verwondingen.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leo Bols

  In Hasselt ben ik zelfs opgelicht door een deurwaarder. Eerst laten betalen voor een vaststelling en dan zich met een flauw excuus ervan af maken en 100 % in eigen zak steken voor iets wat hij niet uitvoerde. Orde van Notarissen hun neus bloedde... na mijn schrijven.

 • jean decroo

  Vroeger waren ze nog erger , arrogant ,hooghartig , beledigend en noem maar op , ze dachten toen echt dat ze van hogere klasse waren , lijkenpikkers waren het !

 • Jean West

  Schulden maken en dan niet betalen is blijkbaar normaal volgens sommigen.

 • Remi Verbeke

  Mensen het huis uit zetten en alles afnemen zijn ronduit barbaarse praktijken niet te geloven dat je dit als mens kan ....... hoe onmenselijk moet je daarvoor zijn ???

 • Patrick Moorthamer

  Schandalig dat dit nog gebeurt deze tijd, moest men bestraffen,ma ja is door de wetgever zelf in leven geroepen door die gene die voor ons zogenaamd het land besturen voor ons