“Nederland heeft beste pensioenstelsel ter wereld”

Shutterstock
Het Nederlandse pensioenstelsel is uitgeroepen tot het beste van de wereld. Adviesbureau Mercer zette Nederland in zijn Global Pensions Index net als vorig jaar bovenaan. De top tien wordt verder gevuld door Denemarken, Australië, Finland, Zweden, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Canada, Chili en stadstaat Singapore. 

In 2017 was Denemarken net iets hoger geklasseerd. Dat land staat nu tweede en is na Nederland het enige andere land dat de waardering ‘A’ krijgt voor de mate van financiële stabiliteit die het stelsel biedt na de pensionering. Australië werd derde, gevolgd door de Scandinavische landen Finland, Zweden en Noorwegen.

Het Nederlandse pensioenstelsel scoort hoog op het gebied toereikendheid, duurzaamheid en integriteit. Door dreigende kortingen is er nochtans veel te doen rond het Nederlandse pensioenstelsel. “Soms is het goed om door dit soort onderzoeken te beseffen dat we het wereldwijd gezien erg goed voor elkaar hebben”, zegt pensioenexpert Marc Heemskerk van Mercer. “We zijn kritisch, en dat is goed want alleen dan kun je de kwaliteit blijven borgen.”

37 landen

Mercer bekijkt in het onderzoek de pensioenstelsels van 37 landen die gezamenlijk goed zijn voor bijna twee derde van de wereldbevolking. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken of de deelnemers er beter van worden, of het stelsel houdbaar is en of er vertrouwen in het systeem is.

Japan, dat op plek 31 staat, scoort een ‘D’. De belangrijkste aanbeveling voor het land is het verhogen van de pensioenleeftijd, gezien de stijgende levensverwachting.
51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raymond van der craen

  Het gemiddeld pensioen bedraagt in ons land 1200 euro voor een gemiddeld actieve loopbaan van 32 jaar en 6 maanden, dat is toch ook niet slecht. Wie 45 jaar werkt komt wel in de beurt van een "Hollands pensioen" of gaat er zelfs over.

 • jean-pierre rejek

  Hier is de pensioenstelsel ook goed voor degene die nooit gewerkt of gestort heeft en die werkt moet tot hij neervalt werken dus kan fluiten naar zijn pensioen.

 • Gino Denil

  Nederlanders hebben een laag basispensioen en een privaat pensioen. Meer dan 70% van de Belgische werknemers in de private sector in België hebben een hoger staatspensioen - weliswaar laag - en een 2e pijler met een private pensioenverzekering. Voor die niet zoveel verschil meer met Nederland. In beide gevallen staan die pensioenverzekeringen zwaar onder druk. In Nederland daalt hun uitkering terwijl het leven ook nog eens duurder wordt. Indexeren is er niet bij.

 • Dick van Aggelen

  Ik beur WAO + pensioen meer als toen ik werkte. Wel gaat de dekkingsgraad van mijn pensioenfonds iets omlaag.

 • André Gijbels

  België bengelt ergens onderaan