“Nederland en Australië plannen gesprek met Rusland over crash MH17"

Reconstructie van het wrak van Malaysia Airlines MH17.
AP Reconstructie van het wrak van Malaysia Airlines MH17.
Nederland en Australië gaan binnen een aantal weken praten met Rusland over de aansprakelijkheid voor het neerhalen van vlucht MH17. Dat diplomatieke overleg moet ertoe leiden dat “formele onderhandelingen” over de aansprakelijkheid kunnen beginnen, zegt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok.

“Ik ben positief gestemd dat het gaat lukken”, aldus minister Blok. “Ik constateer dat we op diplomatiek niveau constructief overleggen.”

Nederland en Australië stelden Rusland vorig jaar mei verantwoordelijk. Ze hoopten zo af te dwingen dat Rusland zou gaan meewerken aan het onderzoek. Dit traject staat los van het strafrechtelijk onderzoek en de mogelijke vervolging en berechting van de daders.

Ingewikkeld juridisch proces

Over het overleg worden verder geen mededelingen gedaan. “Ik ga echt niet speculeren wanneer of waar dat plaats kan gaan vinden”, zegt Blok. Het aansprakelijk stellen van landen is een ingewikkeld juridisch proces. Als de landen niet tot een vergelijk komen over de aansprakelijkheid, kunnen Nederland en Australië naar een internationale rechtbank stappen.

Rusland heeft steeds getwijfeld aan de objectiviteit van het onderzoek naar het neerhalen van MH17. Moskou stelt niet verantwoordelijk te zijn voor het neerschieten van het vliegtuig.

De Boeing van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 boven oorlogsgebied in het oosten van Oekraïne neergeschoten. Dat gebeurde met een Buk-raket. De lanceerinstallatie was afkomstig van een Russische basis bij Koersk, heeft internationaal juridisch onderzoek uitgewezen. Alle 298 mensen aan boord kwamen om het leven, onder wie ook Belgen.

Portretten van de omgekomen passagiers op de vlucht.
EPA Portretten van de omgekomen passagiers op de vlucht.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Patrick Dewael

    Je kan moeilijk over een onpartijdig onderzoek praten wanneer het gevoerd wordt door 2 betrokken partijen, nl. Nederland en Oekraïne, of had je gedacht dat Oekraïne zichzelf zou beschuldigen?Het is en blijft heel opvallend dat op het ogenblik van het neerhalen van MH17 alle grondradars in onderhoud waren en indien dat werkelijk zo was, waarom was het luchtruim boven Oekraïne dan nog open?