"Navo beraadt zich over Poetins atoomwapenstrategie"

EPA
De Navo zal zich volgende week, als de ministers van Defensie van het internationale bondgenootschap samenkomen, ook buigen over de atoomwapenstrategie van Rusland. Dat bericht de Duitse krant Welt am Sonntag. Het zou de eerste keer zijn in jaren dat dit onderwerp weer op de agenda staat.

Het is bekend: de spanningen tussen het Westen en Rusland zijn de voorbije maanden sterk toegenomen. De Navo laat zijn militaire tanden zien bij oefeningen in Centraal-Europa, terwijl Poetin eerder deze week nog aankondigde zijn kernarsenaal te zullen opwaarderen. Het land wil tegen eind dit jaar meer dan veertig nieuwe intercontinentale raketten installeren. Die raketten zullen kernkoppen kunnen meevoeren.

"We zijn erg bezorgd over de nucleaire strategie van Rusland. Atoomwapens spelen er een belangrijke rol", verklaarde een Navo-diplomaat aan Die Welt.

De Navo zou nu een grondige analyse voorbereiden over hoe Poetin die atoomwapens in een nieuwe confrontatie zou kunnen gebruiken, hoe sterk de nucleaire capaciteit van Moskou is en welke consequenties de Navo eraan moet verbinden.