Na het politiegeweld: wat als Bart Simpson een zwarte jongen was?

Sterke beelden naar aanleiding van zoveelste schietincident in VS

Alexsandro Palombo Facebook
De Italiaanse satirische artiest Alexsandro Palombo zorgt voor een statement van jewelste door de wereldbekende familie The Simpsons zwart te kleuren en ze centraal te plaatsen in harde en zeer kritische afbeeldingen. De kunstenaar deelde de sterke beelden naar aanleiding van het zoveelste incident van politiegeweld op zwarte Amerikaanse burgers en voegde een al even sterk bijschrift toe: "Black Lives Matter. We Are One, We are all Human. #Stop Racism".

"Weer is een zwarte man het slachtoffer van blank politiegeweld", schrijft de artiest die op een slimme manier de beroemde cartoonfamilie gebruikt als noodkreet tegen racisme. "Met deze afbeeldingen wil ik de huidige sociale situatie en de recente gebeurtenissen aanklagen", legt Palombo aan MailOnline uit.  

In één afbeelding wordt een zwarte Bart Simpson onder schot gehouden door politieagent Clarence 'Clancy' Wiggum, met op de achtergrond de bekende hoopvolle woorden van Martin Luther King Jr.: 'I have a dream', bedekt door een rode 'gecensureerd' stempel.

In een ander beeld ligt Bart roerloos op de grond, met naast zich enkel een speelgoedwapen. Op een reclamebord staat te lezen: 'De politie slaapt nooit'. In nog een ander beeld is de bekende familie te zien met op hun mond een stuk tape met de tekst 'Ik kan niet ademen', refererend naar de laatste woorden van Eric Garner toen hij vorig jaar door een politieagent werd verstikt.  

De artiest gaat zo ver in zijn kritiek dat hij in bepaalde afbeeldingen Chief Wiggum en zelfs het beroemde Vrijheidsbeeld in New York een puntmuts van de Ku Klux Klan opzet om zijn punt te maken. "Als Amerika niet reageert op racisme zal het niet langer het land van vrijheid en dromen zijn, maar het land van oppressie en onrechtvaardigheid", zegt Palombo.

De kunstenaar gebruikte al eerder The Simpsons om belangrijke boodschappen uit te dragen. Zo tekende hij de familie als slachtoffers van de Holocaust in februari naar aanleiding van de 70e verjaardag van de bevrijding van Auschwitz, en beeldde hij Marge af als een slachtoffer van huiselijk geweld in november.

Alexsandro Palombo Facebook
Alexsandro Palombo Facebook
Alexsandro Palombo Facebook
Alexsandro Palombo Facebook