"Muur langs grens met Mexico moet er binnen twee jaar staan"

De nieuwe VS-minister van Binnenlandse Veiligheid John F. Kelly.
AFP De nieuwe VS-minister van Binnenlandse Veiligheid John F. Kelly.
De omstreden muur die er op last van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump moet komen langs de grens met Mexico moet er binnen de twee jaar staan. Dit heeft de nieuwe minister van Binnenlandse Veiligheid John F. Kelly woensdagavond (plaatselijke tijd) in een interview met de conservatieve nieuwszender Fox gezegd.

Kelly zei dat de bouw zal starten op de plaatsen waar de muur volgens de mensen die langs de grens werken eerst nodig is "en daarna vullen we op". "Zo bekijk ik het", aldus de bewindsman. "Ik hoop echt dat het klaar zal zijn binnen de twee jaar".

Het is maar een kwestie van maanden vooraleer de constructie zal starten, zei de vroegere viersterrengeneraal van de marine. Gevraagd naar de financiering, waarrond het nog koffiedik kijken is, zei Kelly dat die er "relatief snel kan komen".

De minister wil ook als verdere afschrikking van illegale immigranten en drugshandelaars een snellere berechting van wie gesnapt wordt. Dat moet binnen weken gebeuren en "niet binnen 600 of meer dagen".