'Moordcomplot' tegen paus = machtsstrijd binnen de Kerk?

AP
"De paus zal binnen het jaar sterven." Dat lugubere nieuws maakte een belangrijke figuur in het Vaticaan bekend. De opmerkingen van kardinaal Paolo Romeo van Palermo hebben geleid tot een geheim onderzoek in het Vaticaan. Het Vaticaan ontkent het document niet, maar reageert zeer uiteenlopend en verwarrend op de zaak. Deze zaak zou een teken aan de wand zijn dat er een machtsstrijd gaande is aan de top van de rooms-katholieke kerk.

Eind december werd het nieuws in een rapport aan Paus Benedictus XVI overhandigd. Het Vaticaan opende een onderzoek. De Italiaanse krant 'Il Fatto Quotidiano' kreeg het onderzoek te pakken en plaatste het vandaag op hun website. Het document is in het Duits opgesteld zodat het enkel voor de Duitse kerkvorst en enkele naaste medewerkers toegankelijk zou zijn.

"Tijdens zijn gesprekken in China voorspelde kardinaal Romeo de dood van Paus Benedictus XVI. Zijn opmerkingen werden met zoveel overtuiging uitgesproken dat men meteen dacht dat er een moordcomplot op til was", schrijft de krant. Wie de kerkleider zou willen vermoorden en waar en wanneer dit moest gebeuren, is in het document niet vermeld.

Opvolger
Geruchten dat kardinaal Romeo ook de opvolger van de paus al aanduidde, lijken dan weer niet waar te zijn. Romeo zou wel allusie gemaakt hebben over een conflictrijke relatie tussen de paus en zijn staatssecretaris Tarcisio Bertone. Bertone is na de paus de machtigste man in het Vaticaan.

Om zijn stijgende invloed tegen te gaan, zou de Duitse kerkleider hem vervangen willen zien door de Milanese kardinaal Angelo Scola. Als staatssecretaris dus, niet als volgende paus. Dat betekent dat de eventuele machtsstrijd zich op een niveau onder de paus afspeelt.

Al duidt het lek wel zeker op problemen binnen de Kerk, die er anders zo goed in slaagt de rangen (en lippen) gesloten te houden.

Reactie Vaticaan
De woordvoerder van het Vaticaan zegt dat het verhaal "zo ongelooflijk is dat we er niet op kunnen reageren". Hij ontkent echter niet dat het document over een moordcomplot bestaat.

"Ik zeg enkel dat men het niet ernstig moet nemen wat er in dit document is geschreven en niet mag denken dat het maar iets waars bevat".

Kardinaal Paolo Romeo reageert op een gelijkaardige manier: de aan hem toegeschreven uitlatingen "missen elke grondslag". Ze "lijken zo onwaar te zijn dat men er geen aandacht moet aan schenken", zei hij.

Hij bevestigde wel dat hij in november naar Peking was gegaan en dat de Heilige Stoel daarvan was verwittigd.

Laatste poging
De laatste moordpoging op een paus dateert van 1981, toen Paus Johannes Paulus II werd neergeschoten en in kritieke toestand naar het ziekenhuis werd gebracht. (gb/belga/edp)

AP