'Monster van Firenze' gearresteerd na verkrachting en kruisiging prostituee

Politie bij het huis van de verdachte in Firenze.
EPA Politie bij het huis van de verdachte in Firenze.
De Italiaanse autoriteiten hebben vandaag een 55-jarige man aangehouden die de verkrachting en de moord op een prostituee had toegegeven. Ze werd gekruisigd onder een brug gevonden nabij Firenze.

"De politie heeft deze morgen een man gearresteerd die op 5 april een Roemeense vrouw heeft verkracht en vermoord", twitterde Angelino Alfano, Italiaans minister van Binnenlandse Zaken. Hij gebruikte daarvoor de hashtag #mostrodifirenze (Monster van Firenze). Dat deed hij omdat de moord doet denken aan het zogenaamde 'Monster van Firenze', een seriemoordenaar die jonge koppels viseerde die privacy zochten op het Florentijnse platteland tussen 1968 en 1985. De beklaagde stierf toen in 1998 nog voor hij berecht werd.

Bekentenis
Tegen de man die vandaag werd gearresteerd, werd "onweerlegbaar bewijs gevonden", nog volgens Alfano. "Hij biechtte de misdaad op." Het slachtoffer, de 26-jaar oude Andree Cristina Zamfir, was vastgemaakt met tape die gebruikt wordt in het Careggi-ziekenhuis. De politie vond de tape in het huis van de dader, een loodgieter met de naam Riccardo Viti, wiens partner werkt als poetsvrouw in Careggi. Viti wordt verdacht van het aanranden van nog negen andere prostituees. Daarbij gebruikte hij tape en bezemstokken, die eveneens bij hem thuis werden gevonden. Zij werden wel levend aangetroffen.

"Ik hoopte dat ze gevonden zou worden zoals de anderen... Het spijt me", zou Viti gezegd hebben tegen de openbare aanklager volgens ANSA persagentschap. "Ik was bereid om nog anderen te verkrachten", zei hij naar verluidt tegen de autoriteiten.

Slachtoffer Andrea Cristina Zamfir, het Roemeense slachtoffer van het 'Monster'.
EPA Slachtoffer Andrea Cristina Zamfir, het Roemeense slachtoffer van het 'Monster'.