‘Monster van de Ardennen’ Michel Fourniret staat terecht voor moord op jonge vrouw na vondst 20 kilo goud

De Franse seriemoordenaar Michel Fourniret staat vanaf vandaag opnieuw terecht voor moord. In mei 2008 werd Fourniret al veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op zeven vrouwen (Archiefbeeld uit 2008).
AFP De Franse seriemoordenaar Michel Fourniret staat vanaf vandaag opnieuw terecht voor moord. In mei 2008 werd Fourniret al veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op zeven vrouwen (Archiefbeeld uit 2008).
De Franse seriemoordenaar Michel Fourniret staat vanaf vandaag opnieuw terecht, voor de moord op Farida Hammiche in 1988. Fourniret zou de vrouw hebben vermoord om de buit van een beruchte overvallersbende te bemachtigen. Met het geld uit de buit kocht Fourniret verschillende eigendommen, waar achteraf de lichamen van zijn latere slachtoffers gevonden werden. Het lichaam van Farida werd nooit teruggevonden. 

Het proces tegen de seriemoordenaar startte vandaag voor het hof van assisen in Yvelines, ten oosten van Parijs. Het “monster van de Ardennen”, zoals Fourniret ook wordt genoemd, staat samen met zijn ex-vrouw Monique Olivier terecht. 

Opgraving op een kerkhof

De dertigjarige Farida Hammiche raakte in 1988 vermist. Ze was de echtgenote van Jean-Pierre Hellegouarch, een overvaller met wie de nu 76-jarige Fourniret de cel deelde toen hij voor zedenfeiten in de gevangenis zat.

Toen Fourniret in 1988 op vrije voeten kwam, nam Hammiche op vraag van haar man contact met hem op. Hij moest haar helpen met het opgraven van de buit van een bende beruchte overvallers - die bekend stond als ‘de bende van de pruiken’ - op een kerkhof in Val-d'Oise. Daarvoor werd hem 500.000 Franse frank beloofd. 

Hellegouarch had van een Italiaanse medegedetineerde gehoord dat de buit op het kerkhof begraven lag. 

20 kilogram goudstaven en gouden munten

Volgens het onderzoek ging het om een kist met twintig kilogram aan goudstaven en gouden munten, een deel van de buit van verschillende bankovervallen in de periode 1981-1986 in Parijs. 

Eenmaal opgegraven verstopten Founiret en Hammiche de buit bij de jonge vrouw. Fourniret lokte haar vervolgens in de val en vermoordde haar om de buit voor zichzelf te kunnen houden. Hij verklaarde eerder aan de speurders dat hij haar gewurgd heeft en daarna doodstak met een bajonet. Het lichaam van de vrouw zou in de buurt van Clairefontaine in de regio Parijs begraven zijn, maar werd nooit teruggevonden.

Met het geld kocht Fourniret het kasteel van Sautou en een huis in het Belgische Sart-Custine, net als twee auto's. De rest van de buit vonden de speurders later terug, begraven in de tuin in Sart-Custinne.

Monique Olivier.
AFP Monique Olivier.

“Er valt niks te zeggen”

Fourniret zit na zijn veroordeling in 2008 een levenslange celstraf uit voor ontvoering, verkrachting en de moord op zeven meisjes en vrouwen, onder wie de Belgische Elisabeth Brichet (12). Bij zijn bekentenis in 2004 gaf hij ook de moord op Farida Hammiche toe. Begin dit jaar bekende hij eveneens de moord op de Britse Joanna Parrish (20) en Marie-Angèle Domèce (19). 

Fourniret was vandaag vaak terughoudend als het aankwam op het beantwoorden van vragen van de voorzitter. “Aangezien het om onvergeeflijke daden gaat, valt er niks te zeggen”, zei hij. “Ik zou het niet kunnen zeggen”, antwoordde hij ook verschillende keren op vragen over zijn jeugd of zijn relatie met de drie vrouwen die hij had, daarbij verwijzend naar zijn falend geheugen.

De verklaring voor zijn criminele levenswandel legde hij opnieuw bij het trauma dat hij overhield aan het feit dat zijn eerste vrouw geen maagd bleek te zijn. Tijdens het onderzoek verklaarde hij al dat hij daardoor minstens twee maagden per jaar moest najagen.

Michel Fourniret (L) en Monique Olivier (R) in de rechtbank vandaag.
AFP Michel Fourniret (L) en Monique Olivier (R) in de rechtbank vandaag.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Dean Lippens

    De vrouw van Fourniret zit vast. De vrouw van Dutroux mag shoppen in Knokke...

  • paul van de velde

    Met de overschot van het goud had hij toch zijn straf kunnen afkopen. Zo werkt het gerecht toch hier. En zo leefde hij nog lang en gelukkig in zijn kasteel.

  • Kris Vansevenant

    Hadden ze hem na zijn eerste veroordeling lang genoeg opgesloten zou er heel wat leed bespaard zijn. Die tweede kans politiek werkt niet bij mensen die geen empathie hebben.