“Mogelijkheid bestaat dat er nooit drones rond luchthaven Gatwick geweest zijn”: politie baseert zich op getuigenissen en laat opgepakt stel weer vrij

De twee verdachten bleken er uiteindelijk niets mee te maken te hebben.
REUTERS De twee verdachten bleken er uiteindelijk niets mee te maken te hebben.
De beide arrestanten in de zaak rond storende dronevluchten boven de Londense luchthaven Gatwick zijn weer op vrije voeten. Ze staan niet meer onder verdenking. Vandaag vertelde de politie dat er “geen beelden van de drones beschikbaar zijn” en er dus misschien wel nooit drones geweest zijn. 

De 47-jarige man en de 54-jarige vrouw werkten erg goed mee tijdens hun verhoor. Beiden zijn afkomstig uit de de stad Crawley, op slechts acht kilometer van de luchthaven. Volgens de Britse media gaat het om een echtpaar. De man is een ramenplaatser en een fanaat van drones en telegeleide modelhelikopters. Zijn werkgever ontkende dat de man ook maar iets met de dronecampagne te maken heeft, want hij was toen aan het werk. Hij benadrukt ook dat hij absoluut betrouwbaar is. Ook de buren beschreven hem als een hardwerkende, onopvallende vader met twee kinderen.

Er zijn geen beelden voorhanden van de drones. De politie baseert zich enkel op getuigenissen.

Jason Tingley, chef bij de politie van Sussex

“Geen beelden”

Jason Tingley, chef bij de politie van Sussex, vertelt dat ze de situatie van de afgelopen week nog volop aan het onderzoeken zijn: “Wij gaan door de vele rapporten die eventuele waarnemingen van droneactiviteiten in de afgelopen dagen hebben vastgelegd.” 

Opvallend genoeg zei hij vervolgens dat er “geen beelden van de drones voorhanden zijn en dat de politie zich baseert op getuigenissen”. 

Hij voegde daar nog aan toe dat de “mogelijkheid blijft bestaan dat er eigenlijk nooit echt drones zijn geweest”. Ze onderzoeken wel alle informatie die ze kregen van alle mensen, politieagenten en het personeel dat op de luchthaven van Gatwick werkt.

Reizigers moesten een hele tijd wachten.
EPA Reizigers moesten een hele tijd wachten.

Vernielde drone ontdekt
In de omgeving van de luchthaven is intussen wel een vernielde drone ontdekt. De politie wil het toestel eerst grondig onderzoeken. 

Tientallen gerichte storingsacties met drones hebben het vluchtschema van de op zes na grootste luchthaven van Europa een lange tijd stilgelegd. Zowat 140.000 passagiers werden kort voor Kerstmis in hun reisplannen gedwarsboomd. Of het echt drones waren, moet het onderzoek van de politie dus nog uitwijzen. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Gewone mensen draaien soms op voor zaken waar de gewone mens niks van af weet. Ik ben benieuwd naar het resultaat van het onderzoek van de drone. Die dingen zullen niet alleen gebruikt worden om snel medicatie ergens naar toe te brengen.

 • George Verbeek

  Grappig hoe er steeds gezegd wordt dat het hardwerkende mensen zijn. Daarmee scoor je meteen sympathie. Ook in de rechtbank zeer effectief. Hardwerkend, dan ben je automatisch een goed mens. Verheerlijking van arbeid heet dat.

 • Stella Birkenbrau

  En wat dan met die foto hier?

 • Bert Pelgrims

  Vanwaar komen die beelden dan op tv?

 • Tony Raman

  Wat een Kluchthaven zeg...