‘Mocro maffiakopstuk’ Ridouan Taghi opgepakt in Dubai

Ridouan Taghi op een foto van jaren geleden. De Nederlandse politie verspreidde enige tijd geleden een ‘verouderingstekening’.
Politie Ridouan Taghi op een foto van jaren geleden. De Nederlandse politie verspreidde enige tijd geleden een ‘verouderingstekening’.
De voortvluchtige Nederlandse topcrimineel Ridouan Taghi is vandaag gearresteerd in Dubai door de politie daar. Dat is gebeurd in nauwe samenwerking met de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie (OM). Het OM heeft om zijn uitlevering gevraagd.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De 41-jarige Ridouan Taghi wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij en opdracht geven tot verschillende moorden. Hij werd internationaal gezocht. Jarenlang wist hij uit handen van politie en gerecht te blijven, terwijl om hem heen steeds meer mensen werden opgepakt. Het Nederlandse gerecht vermoedde al een tijd dat hij in Dubai of in ieder geval in de Golfregio in het Midden-Oosten verbleef. Taghi werd naar verluidt in een villa opgepakt, het is niet bekend of het om zijn eigen woning ging.

Samenwerking

Een team van honderd rechercheurs en specialisten van de Landelijke Eenheid van de politie werkte “dag en nacht” aan zijn opsporing. Volgens het OM was de aanhouding te danken aan de inspanningen van de Nederlandse politie en de samenwerking met de politie in Dubai en de uitwisseling van informatie. “Ik spreek enorm veel waardering uit voor de professionele werkwijze van onze collega’s en die in Dubai”, laat Nederlands korpschef Erik Akerboom weten. “Deze arrestatie is voor Nederland van groot belang. Met hun criminele activiteiten vormen T. en zijn handlangers een bedreiging voor de rechtsstaat.”

Het Openbaar Ministerie rekent erop dat hij binnen enkele weken uitgeleverd kan worden aan Nederland. “Misschien sneller” aldus landelijk hoofdofficier Fred Westerbeke. Vrijdag mag Taghi alvast zijn 42e verjaardag in de cel in Dubai vieren.

Schim

Lang wist dit kopstuk van de zogenoemde Mocromaffia onder de radar te blijven, maar inmiddels is hij hét gezicht geworden van de nieuwe, heersende generatie in het Nederlandse misdaadmilieu. Een generatie die zich manifesteert in opeenvolgende golven van zeer grof geweld. Taghi is de man die onvindbaar bleef, een schim die - naar het zich laat aanzien - vanuit zijn buitenlandse schuilplaats huurmoordenaars in Nederland op pad wist te sturen om dood en verderf te zaaien.

Taghi werd op 20 december 1977 in Marokko geboren en kwam op jonge leeftijd met zijn familie naar Nederland. Hij groeide op in Vianen (provincie Utrecht). In zijn tienerjaren zette hij zijn eerste schreden op het criminele pad. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Taghi zich daarna ontpopt tot de onbetwiste leider van een bende die moet worden gekenschetst als “een geoliede moordorganisatie”, die opereert tegen het decor van de even lucratieve als explosieve groothandel in cocaïne. 

Zijn veronderstelde rechterhand, Said Razzouki, is nog steeds voortvluchtig. Twee broers van Taghi zijn in Marokko veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de (vergis)moord op de zoon van een rechter. Taghi zelf wordt ook in Marokko gezocht, onder meer in verband met die moord. “Ik weet nog niet wat Marokko wil, maar we gaan uit van uitlevering aan Nederland en niet Marokko”, aldus nog Westerbeke. Dubai heeft geen uitleveringsverdrag met Nederland, wel met Marokko.

Schokkende moord op advocaat

Taghi is hoofdverdachte in het grootscheepse Nederlandse liquidatieonderzoek Marengo, dat in 2017 op gang kwam, nadat Nabil B. zich als kroongetuige bij justitie had gemeld. B. is naar eigen zeggen actief geweest in de bende van Taghi. Na een ‘vergismoord’ in januari 2017 in Utrecht, waarvan een goede bekende van hem het slachtoffer werd, kreeg B. wroeging en liep hij over.

In maart 2018, een week nadat het OM had bekendgemaakt dat het een kroongetuigendeal had gesloten met Nabil B., werd diens niet-criminele broer in Amsterdam doodgeschoten. Het vermoeden is dat de wraaklustige Taghi hierin de hand heeft gehad, maar tot een formele verdenking in deze zaak tegen hem heeft dit nog niet geleid.

Hetzelfde geldt voor de schokkende moord op B.’s advocaat, Derk Wiersum. Die werd op 18 september bij zijn huis doodgeschoten. Politie en justitie achten het scenario dat Taghi achter ook deze moord zit zeer waarschijnlijk. De politie hield in dit onderzoek enkele verdachten aan, onder wie Anouar T., een neef van Taghi.

Een vrouw tekent het condeleanceregister voor de op straat neergekogelde advocaat Derk Wiersum.
ANP Een vrouw tekent het condeleanceregister voor de op straat neergekogelde advocaat Derk Wiersum.

“Laten slapen”

Dergelijke vermoedens komen niet uit de lucht vallen. Uit een grote hoeveelheid onderschepte communicatie tussen Taghi en vermoedelijke handlangers lijkt af te leiden dat hij geen genade kent met verraders. T. zweert met groot gemak wraak en zegt er niet voor terug te deinzen naasten en familie te doden - te “laten slapen”, in uiterst sinister en cynisch onderwereldjargon.

Inmiddels is er nog een tweede, vrijwel even omvangrijk liquidatieproces als Marengo op gang gekomen. In dat zogeheten onderzoek Eris kenmerkt het OM motorclub Caloh Wagoh als een verzameling moordcommando’s, die de ene na de andere opdracht van Taghi heeft aangenomen. In beide onderzoeken zitten inmiddels tientallen verdachten vast.

Volgens een bron van Het Parool is vanavond de zus van Ridouan Taghi opgepakt bij een inval van de politie in een woning in Vianen. Burgemeester Sjors Fröhlich laat aan RTV Utrecht weten dat de arrestatie van Taghi heeft geleid tot ‘spanningen’ in Vianen. Daarop is extra politie ingezet. “We hebben daar wat meer mensen lopen in de wijk.”

ANP Graphics8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sobek Wessels

  Het is toch zeer duidelijk dat Criminelen doen en laten wat ze willen ! Ze hebben immers de wet aan hun kant staan ! Met dank aan de Politiek die er niet in slagen om zulke criminelen voor de rest van hun leven op te sluiten , telkens komen ze na 1 , 2 j terug vrij ! Ook mogen familie leden het verworven Vastgoed houden dat ze met crimineel geld gekocht hebben !

 • Marc LInden

  de staat wil deze heerschappen niet aanpakken. wanneer een zelfstandige een te grote investering doet staan controlediensten aan de deur. Wanneer deze gasten nieuwe Lamborghini kopen of een halve straat is er niets aan de hand. Doppers kunnen dat zonder problemen.

 • Christelle Vandermaelen

  We zijn de controle aan het verliezen hier en in Nederland... Burgemeester Sjors Fröhlich laat aan RTV Utrecht weten dat de arrestatie van Taghi heeft geleid tot ‘spanningen’ in Vianen. Daarop is extra politie ingezet. “We hebben daar wat meer mensen lopen in de wijk.” Wat "mensen"???

 • Bert Willems

  Het Nederlandse gerecht werkt sneller dan in België. Vergis u niet. In België moeten ze 10 keer onderzoeken of het onderzoek goed gevoerd is.

 • Johan Gavel

  Mijn conclusie hier is de volgende: als de politie wil, kunnen ze wel degelijk onderzoeken en de daders vinden waar dan ook. Ze moeten alleen willen, en dat ontbreekt bij vele aangiftes ...