"Minder restricties voor vrouwen in Saoedi-Arabië": sommige zaken mogen ze zelf regelen - onder voorwaarden

AFP
Vrouwen in Saoedi-Arabië zullen niet altijd meer toestemming nodig hebben van een mannelijke 'voogd' om bepaalde administratieve zaken te regelen. Daar is een koninklijk decreet over verschenen, zo meldt de Saoedische pers. Mensenrechtenactivisten verwelkomen het decreet, maar wachten de uitvoering af.

In Saoedi-Arabië, waar een strikte islamwetgeving wordt toegepast, zijn de rechten van vrouwen sterk ingeperkt. Het is het enige land in de wereld waar vrouwen niet met de auto mogen rijden. Bovendien hebben ze het akkoord nodig van een voogd, zoals hun vader, echtgenoot of broer, om te studeren of naar het buitenland te reizen.

Volgens de Engelstalige krant Arab News is er nu een decreet van koning Salman uitgevaardigd dat bepaalt dat vrouwen niet langer de toestemming van een mannelijke voogd nodig hebben om bepaalde dingen gedaan te krijgen van overheidsdiensten, "op voorwaarde dat er een wettelijke rechtvaardiging is voor de aanvraag volgens de islamitische wet". De overheidsdiensten zouden van de nieuwe richtlijnen op de hoogte gebracht zijn, luidt het in de krant.

Vrouwenrechtenactivisten in Saoedi-Arabië reageren tevreden, maar zijn toch nog voorzichtig. Het valt af te wachten hoe de nieuwe regels zullen worden toegepast, luidt het. Nassima al-Sadah, een activiste in Qatif, gelooft niet dat het voogdsysteem helemaal op de schop gaat, zoals voor reizen naar het buitenland.