‘Miljonairsdochter’ blijkt meesteroplichter: “Het was net een goocheltruc”

‘Anna Delvey’ alias Anna Sorokin moet vandaag voorkomen voor oplichting en diefstal.
AP ‘Anna Delvey’ alias Anna Sorokin moet vandaag voorkomen voor oplichting en diefstal.
Anna Sorokin (28) leefde een luxeleven zoals zoveel socialites in de rijkeluisscene in New York. Maar de ‘Duitse miljonairsdochter’ werd ontmaskerd als oplichter. Vandaag staat ze terecht voor diefstal van zo'n 250.000 euro in tien maanden tijd. 

Krakend verse bankbiljetten voor taxichauffeurs en hotelconciërges. Een wereld vol dure hotelkamers, whisky en kaviaar. Anna Sorokin stapte de jetsetwereld van New York binnen in 2016, als Anna Delvey. Ze hoorde er direct bij, met met haar Celine-zonnebril, Gucci-schoenen en andere peperdure merken die ze droeg. Wie vroeg waar ze haar geld vandaan had, hoorde dat ze een Duitse miljonairsdochter was. De ene keer hing Sorokin het verhaal op dat haar vader een diplomaat was, de andere keer een oliebaron of een geslaagde zakenman in zonnepanelen. Niemand wist dat haar vader eigenlijk een voormalige vrachtwagenchauffeur is.

De alarmbellen gingen dan ook niet meteen af toen Sorokin haar 'vrienden’ vroeg om taxi's en vliegticktes voor haar voor te schieten - haar verhaal dat ze moeite had om haar vermogen van Europa over te hevelen naar de VS slikten ze voor zoete koek. Ze zou het terugbetalen, echt.

Sorokin beloofde Rachel Williams
een luxetrip naar Marokko te betalen. Uiteindelijk was het Williams die met de rekening van 55.000 euro werd opgezadeld. “Het was net een goocheltruc”, vertelde Williams aan het Amerikaanse magazine Vanity Fair. “Ik schaam me diep om te vertellen dat ik één van de accessoires was in haar magische act. Anna was een fantastische droom, als een oneindige avond. Tot de rekening werd gepresenteerd.”

20 miljoen euro

Nadat de gewiekste Sorokin een vast gezicht werd in de New Yorkse upperclass, begon ze verhalen te vertellen over een kunstclub die ze wilde realiseren. Maar ja, daar had ze uiteraard wel geld voor nodig. Bijna 20 miljoen euro wilde ze lenen. Ze kon een (vervalste) kredietbrief van de UBS Bank in Zwitserland voorleggen en toonde rekeningoverzichten waarop haar ‘vermogen’ stond, staat in de aanklacht te lezen schrijft persbureau AP. Een bank wees haar verzoek af, bij een ander liet ze zelf de aanvraag vallen toen er grondiger onderzoek naar haar vermogen werd aangekondigd. Bij weer een andere bank lukte het haar om 88.000 euro los te peuteren. Volgens de aanklagers verbraste ze dat bedrag in een maand. Daarna huurde ze een privéjet, maar de rekening van ruim 30.000 euro bleef onbetaald.

Geef me vijf minuten, dan heb ik het geregeld

Anna Sorokin

In juli vorig jaar kwam Sorokin voor het eerst in de problemen, toen de politie erbij werd gehaald, omdat ze een hotelrekening niet kon betalen. Maar zelfs toen hield ze vol. Ze vertelde een agent dat haar tante uit Duitsland ‘echt haar borg zou betalen’. “Geef me vijf minuten, dan heb ik het geregeld”, zei ze volgens de rechtbankdocumenten. 

Afgelopen oktober viel het doek definitief. Sorokin blijkt van oorsprong Russisch en bezit geen cent voor zover de aanklagers hebben kunnen achterhalen. Toch zou ze nog voornemens zijn haar onschuld te bewijzen. “Ze had echt niet de bedoeling om mensen op te lichten”, zegt haar advocaat Todd Spodek. 

Netflix

Het verhaal baart in Amerika zo'n opzien, dat zelfs Hollywood er door gefascineerd is. Shonda Rhimes, het brein achter succesvolle tv-series als Grey's Anatomy en Scandal heeft al aangekondigd dat er binnenkort op Netflix een serie over de ‘Duitse miljonairsdochter’ te zien is. 

Photo News23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc De Clip

  Lucht verkopen en andermans geld verbrassen, ze kan nog en mooie carrière hebben in de politiek.

 • ro butzen

  en met de serie in't verschiet heeft ze nu echt poen...

 • Koenraad Praille

  Je leent geld aan een vriend omdat hij dit nodig heeft niet omdat hij dit gaat terug betalen!

 • Willy Van Craen

  Ik heb eens mijn beste vriend (30 jaar lang) 5.000 € geleend voor 2 weken.N 6 maand bleek dat hij zelfs geen nagel had om aan zijn gat te krabben. Gelukkig heeft de dochter spullen kunnen verkopen op de markt om mij te betalen maar vriend is vergeten tijd.

 • Chris Deckers

  Als je als su-jet zo graag had dat "zij er bij hoorde", moet je er wat voor over hebben. Ook zullen er weinig zijn die hun laatste geld aan haar hebben gegeven of voorgeschoten. Niet schrikken dat de "gevers" op hun beurt ook gepoeft geld hebben verspeeld aan haar. Snap niet waar het gerecht zijn tijd in steekt.