"Miljoenen Britten zullen fruit en groenten niet meer kunnen betalen na brexit"

Reuters
Miljoenen gezinnen met een laag inkomen zullen na de brexit niet voldoende financiële middelen hebben om nog de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit en groenten te kunnen eten. Door de slechtere wisselkoers, verhoogde arbeidskosten en invoertarieven na de uitstap uit de EU zal de prijs van het voedsel mogelijk sterk stijgen. Dat zegt een onafhankelijke denktank in The Guardian.

De Britse gezondheidsdiensten raden hun inwoners aan minstens vijf stukken fruit en groenten te eten per dag. Vandaag al geraken weinig Britten aan dat minimum, maar door de prijs die meer dan waarschijnlijk de hoogte in zal gaan na de brexit, zullen nog minder inwoners toegang hebben tot betaalbaar gezond voedsel. Een gezin van vier zal - als het de aanbevolen vijf porties per dag wil kopen - gemiddeld 158 pond per jaar meer kwijt zijn, blijkt uit een studie.

"Inflatie door slechte wisselkoersen, de stijgende kost van seizoensarbeid en een zware tarievenwet als gevolg van een 'no-dealscenario' kunnen er voor zorgen dat verschillende soorten fruit en groenten per dag onbetaalbaar wordt voor Britse gezinnen", zo luidt het in de studie.

Invoer

Net de armste gezinnen worden het hardst getroffen omdat zij het grootste deel van hun inkomen aan voedsel spenderen. 33 van de 50 populairste soorten fruit en groenten zouden door de nieuwe importregels na de brexit rechtstreeks getroffen worden. Vandaag worden 50 procent van alle groenten en 83 procent van alle fruit vanuit het buitenland ingevoerd in het Verenigd Koninkrijk.

Vandaag komt slechts 8 procent van de Britse kinderen aan het minimum van vijf porties per dag. Onder volwassenen is dat 27 procent en onder senioren 35 procent. Geschat wordt dat 4 miljoen Britten het moeilijk hebben om op reguliere basis een gezonde maaltijd op tafel te zetten. 

De denktank roept op na te denken over maatregelen om een toekomstige voedselcrisis te vermijden, zoals bonnen voor gezonde voeding en het stimuleren van binnenlandse productie.
106 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • werner moons

  Ruim voldoende fruit voorhanden van de lokale soorten. Gezond, geen transport, goed voor de lokale kwekers. Maar nee: bananen groeien niet in Schotland en zelfs in Kent groeien geen kiwi's. Alles moet ingevlogen worden.

 • Gino Denil

  De ongelijkheid in het VK is nu al veel groter dan in de rest van Europa door het neoliberaal beleid in het verleden. En opvallend. Een Britse studie uit 2015 toonde aan dat de blanke jongeren die arm zijn en in aanmerking komen voor een gratis maaltijd op school zelfs het minst kans maken om nog uit de armoede te geraken. Deze die blind weg geloven dat de Britten beter hun brood verdienen moeten maar eens in de buitenwijken van de grote industriesteden van destijds gaan rond toeren.

 • William Van Den Berghe

  De Britten die ik in Spanje heb gezien eten geen groenten of fruit, dus geen paniek.

 • Gerry Cle

  De Britten hebben steeds meer uit de EU gehaald dan ze erin stopten. Denk aan "I want my money back". Hoe kunnen ze dan zo naïef zijn om te denken dat ze door de Brexit beter zouden af zijn?

 • Argia Kartuizer

  De EU in zijn huidige vorm heeft geen toekomst en zal zich moeten hervormen of verdwijnen. Zolang er uitgerangeerde postjesgeile politici hier hun zakken blijven vullen zal het alleen maar het proces versnellen.