“Miljoen” mensen op straat in Hongkong: betogers clashen met politie, behalve deze mediterende man

De spanningen liepen overal hoog op, maar niet bij deze man.
REUTERS De spanningen liepen overal hoog op, maar niet bij deze man.
In Hongkong zijn meer dan een miljoen mensen op straat gekomen tegen een wetsvoorstel dat uitwijzingen van Hongkong naar het Chinese vasteland mogelijk maakt. Dat zeggen althans de organisatoren.

De ordetroepen gebruikten stokken en pepperspray om de menigte uiteen te drijven. Betogers wierpen op hun beurt met flessen en metalen hekkens naar de politie. Middenin al dat geweld werd ook een man gefotografeerd en gefilmd die doodstil zat te mediteren tussen een hoop dranghekken (foto boven).

Volgens het voorstel zou het mogelijk worden om criminelen uit te leveren aan landen waarmee geen uitleveringsverdrag werd gesloten. Daardoor zouden inwoners van Hongkong, die een aparte status hebben binnen China, voortaan ook door de Chinese overheid berecht kunnen worden. Of zo'n uitlevering er komt, moet geval per geval worden bekeken.

Het wetsvoorstel is het gevolg van een zaak waarbij een man op vakantie in Taiwan zijn zwangere vriendin zou hebben gedood. Hij kon niet worden uitgewezen omdat er geen uitleveringsverdrag bestaat tussen Hongkong en Taipei. Critici vrezen dat Peking van achterpoortjes in de wet gebruik zou maken om politieke tegenstanders te laten berechten.

In april kwamen volgens de organisatoren van de protesten al meer dan 100.000 mensen op straat tegen het wetsvoorstel. Naast Hongkong vinden vandaag ook in 28 andere steden steunmanifestaties plaats.

Ongekende vrijheden

De speciale administratieve regio Hongkong beschikt sinds zijn retrocessie in 1997 door Groot-Brittannië aan China over een regime met een "brede autonomie" en kan in theorie tot 2047 genieten van vrijheden die elders in China ongekend zijn. 

AP2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Febe Chapin

    Ik vrees dat Hong Kong op lange termijn geen kans maakt tegen gigantisch China. Ze zullen Hong Kong eerst onstabiel maken en dan inpalmen, net zoals ze alle eilanden in de oceaan claimen. "Het was ooit China".. zo kan iedereen wel heel een continent claimen.

  • Geert Vaelen

    Als je geen crimineel bent, heb je dan toch niks te vrezen? Waarom er dan tegen betogen? Hebben die miljoen mensen daar dan last van?